מילוי מטפים הינו גורם מרכזי בשמירה על בטיחות מבנים, עסקים, מפעלים, מוסדות, ורכבים מסוגים שונים מפני סכנות השריפה והבערה. מאמר זה יתמקד בחשיבות ובתקנות מילוי של מטפים על בסיס אבקה, הנדרש להם לשמירה על תקינותם ויכולתם הפעילה בזמן אמת. נפרט את הדרישות, השלבים והתהליך המדויק של המילוי, כמו גם את התקנים וההנחיות הכרוכים בתהליך זה, ע”פ התקן הישראלי תקן 129 חלק 1,2
מובילים את בטיחות האש בישראל עם שירות 360° בפריסה ארצית.
סיוע אקטיבי
מול הרשויות
מערכות איכות
שיוצרות פחות תקלות
איש קשר צמוד
לניהול שוטף
בטיחות אש
360°
בין לקוחותינו
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
מהם מטפי כיבוי אש?
מטפי כיבוי אש הם אמצעי ידני לכיבוי ושליטה על סכנות מסוג פריצת אש ועשן במבנים סגורים ובשטחים פתוחים. למעשה, מטפים אלו אשר מבוססים על חומר כיבוי מסוג אבקה המשתחרר באמצעות לחץ אוויר, הם אחד מאמצעי כיבוי האש הנפוצים ביותר בישראל ובעולם, וניתן למצוא אותם ב-99% מהמבנים בישראל ובעולם. ברוב המקרים, מטפים הם אמצעי שחייב להיות קיים, מסומן, נגיש, תקין, נבדק תקופתית, ומאושר ע”פ דרישות רשויות כיבוי האש, ומכון התקנים הישראלי.
דרישות חובה ע”פ תקן 129
תקן 129 הינו תקן ישראלי ששוכתב ונערך ע”י מכון התקנים הישראלי, ועוסק במטפי כיבוי אש מסוג אבקה באופן מקיף, על כל דרישותיהם:
הימצאות מטפים במבנה
ע”פ תקן 129 חלק 2, כל מבנה/רכב בישראל ללא יוצא דופן, נדרש בהימצאותם של מטפים, כגון:
- מבני מגורים
- עסקים
- מוסדות חינוך
- מפעלים
- מסעדות
- בנייני משרדים
- קניונים
- בתי חולים
- חניונים
- פארקים
- בתי זיקוק
- בתי חשמל
- חדרי כושר
- רכבים פרטיים
- תחבורה ציבורית
- רכבי שטח
- רכבי עבודה
והרשימה עוד ארוכה.
סטנדרטים נלווים
- על המטפים להתקיים במבנה
- מאוכלסי המבנה עברו הדרכה לשימוש במטפים, והם יודעים את מקומם במקרה של שעת חירום.
- המטפים נגישים בהישג יד ללא צורך במפתחות או קודנים.
- מיקום המטפים מסומן במדבקה בולטת וכיתוב ברור “מטפים/עמדת כיבוי אש” לעיתים על הכיתוב להיות זרחני במקרים של איבוד חשמל וחושך.
- מטפים נדרשים לעבור בדיקה שנתית לכל הפחות.
- מטפים נדרשים להיות תקינים כמפורט בפסקה הבאה:
תקינות מטפים:
על פי התקן הישראלי תקן 129 חלק 2, מטפים הנמצאים במבנה, רכב, או מרחב ציבורי, מחוייבים כחוק וכתקן להיות תקינים, על מנת שיוכלו לפעול באופן תקין בזמן אמת ולהציל חיים/רכוש. ע”פ תקן זה, תקינות מטפים מתאפיינת בכמה נקודות:
- לחץ המטפים: מטף הוא כלי ידני, המשחרר אבקה באופן עוצמתי בעזרת לחץ אוויר גבוה. הטכנולוגיה מאחורי פעילות המטף מבוססת לחץ אוויר. במהלך הזמן (טווח של חודשי השנה לדוגמה), המטף עלול לאבד מעט מלחץ האוויר שלו, נדרש לוודא כי לחץ המטף תקין. ניתן למדוד זאת בעזרת צפיה במד הלחץ (שעון לחץ) הנמצא במטף, כאשר מצב תקין הוא כאשר המחוג מצביע על האזור הירוק בשעון. אם המחוג מצביע על האזור הצהוב או האדום, יש לשלוח את המטף לבדיקת תקינות ומילוי לחץ בעת הצורך, אצל גורם המוסמך לכך בלבד המחזיק בהיתר הרלוונטי של מכון התקנים לבדיקת מטפים ע”פ תקן 129 חלק 1
- מצב חיצוני תקין: תקינות המטף באה לידי ביטוי גם בנראותו החיצונית – חשוב לוודא כי לא קיים עיקום במתכת המטף, שידית הלחיצה נמצאת במקומה, מד הלחץ נמצא במקומו, וכי נצרת המטף נצורה.
- מטף תקין הוא מטף שלא שומש: מטפי כיבוי אש על בסיס אבקה הם מוצר חד פעמי, אשר נדרש למלא אותו בסוף השימוש על מנת להחזירו לתקינות. ע”פ תקן 129 של מכון התקנים הישראלי, לאחר שימוש במטף יש להחזירו למצב תקין באמצעות מילוי המטף בחומר אבקה, טעינת המטף בלחץ אוויר, חגירת ניצרה חד פעמית חדשה, והחזרתו למיקומו התקני במבנה.
בדיקת מטפים ע”פ תקן 129 חלק 1
בדיקת מטפים הינה חובה שצריכה להתבצע באופן תקופתי, ונדרשת מכל מבנה או כלי רכב אשר מחזיק במטף אחד או יותר. בדיקת המטפים כוללת בין היתר מילוי מטפים ובדיקת לחץ האוויר שלהם, כך שיוכלו לתפקד בשעת חירום, והיא תתבצע על פי נהלי התקן הישראלי 129 חלק 1
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
טופס תיעוד לאחר בדיקה ומילוי מטפים
לאחר בדיקת המטפים ומילוי אם נדרש, יש למלא טופס המתעד את ביצועה, ואת תוצאות ופעולות הבדיקה/תחזוקה. תיעוד הבדיקה והתחזוקה יתועד וישלח לרשות הארצית לכיבוי אש בעזרת טופס מס 2. מי שממונה על מילוי הטופס וחתימתו, הינו בודק המטפים המוסמך לכך מטעם מת”י. מי שאחראי על שליחת הטופס לרשות הארצית לכבאות והצלה, הינו בעל המבנה או האחראי עליו.
יש לשלוח הטופס מלא וחתום למוקד שירות ומידע עבור כבאות והצלה לישראל – מדור הגנה מאש. ניתן לשלוח אותו למייל tservice@102.gov.il
טופס 2 – אישור תחזוקת מטפים מיטלטלים
מילוי מטפים
מילוי מטפים הינו חובה ע”פ תקן 129. נדרש למלא מטפים אם רמת הלחץ בהם ירודה, או במקרה של פתיחת הנצרה ושימוש בתכולת המטף.
מילוי מטפים עקב ירידת לחץ (שחיקה טבעית)
מטף הוא כלי הפועל בעזרת לחץ, לחץ המטף הוא נושא קריטי שמשפיע על איכות התפקוד התקין של המטף. ישנו לחץ תקני שהמטף נדרש לעמוד בו ע”פ תקן 129 חלק 1,2. תוכלו לדעת אם המטף שלכם נמצא בלחץ תקני, כאשר במד הלחץ (שעון), המחוג מצביע על אמצע האזור הירוק, כך תדעו שהמטף שלכם בלחץ תקין.
מילוי המטף נדרש במקרים כאשר מחוג הלחץ מצביע על האזור הצהוב או האדום.
האזור הצהוב במד הלחץ
כאשר המחוג מצביע על האזור הצהוב במד הלחץ, זה אומר שלחץ האוויר נמצא במצב בינוני – מה שאומר שהמטף בנמצא בסטטוס לא תקין ולא תקני ע”פ תקן 129 אשר שנדרש לבצע מילוי לחץ אוויר להחזרה למצב תקין, בו המד מצביע על האזור הירוק במד הלחץ.
האזור האדום במד הלחץ
כאשר המחוג מצביע על האזור האדום במד הלחץ, זה אומר שלחץ האוויר נמצא במצב נמוך – מה שאומר שהמטף בנמצא בסטטוס לא תקין ולא תקני ע”פ תקן 129 אשר שנדרש לבצע מילוי לחץ אוויר להחזרה למצב תקין, בו המד מצביע על האזור הירוק במד הלחץ.
מילוי מטפים עקב שימוש
מטף כיבוי אש על בסיס אבקה הוא מוצר חד פעמי הניתן לשימוש חוזר. לכן, ע”פ תקן 129 חלק 1, במקרים בהם נעשה שימוש חלקי או מלא במטף, יש למלא אותו מחדש בחומר אבקה, ולטעון אותו בלחץ אוויר תקני.
מי רשאי למלא מטפים ע”פ חוק?
מילוי מטפים מתבצע רק ע”י חברת בטיחות אש המוסמכת לכך מטעם מכון התקנים הישראלי, המחזיקה בהיתר עיסוק במטפים ע”פ התקן הישראלי תקן 129 חלק 1 – תחזוקה. חשוב לציין כי ההיתר צריך להיות בתאריך תקף לעת מילוי המטפים.
חברת מנע אש – מוסמכת למילוי מטפים
כמו כן, חברתנו, חברת מנע אש, הינה חברה מוסמכת למילוי ובדיקת מטפים ע”פ תקן 129, ונשמח לעמוד לרשותכם בנושא.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
כל כמה זמן צריך למלא מטפים?
בכל שנה, במבנים ועסקים המוגדרים כבעלי רמת סיכון נמוכה-בינונית, במסגרת ביקורת כיבוי האש השנתית, או בדיקת המטפים השנתית, ניתן להבחין האם המטפים נדרשים בטעינת לחץ האוויר בהם שיכולה להתרחש עקב שחיקת הזמן. במסגרת הבדיקה השנתית – חברת בטיחות האש האמונה על הבדיקה תמלא ותטעין בלחץ התקין כל מטף שלא עומד בדרישות תקן 129.
בנוסף, מומלץ וניתן להביט בלחץ המטפים כל חודש (מומלץ מאוד), כל רבעון, או פעם בחצי שנה – באופן לא פורמלי.
בנוסף, במבנים הנחשבים ברמת סיכון גבוה, נדרש ע”פ תקן 129 חלק 2, לבדוק את לחץ המטפים ואף להשלים חוסרים כל חצי שנה במסגרת הבדיקות והתחזוקות התקופתיות למטפים, ולכל אמצעי ומערכות בטיחות האש במבנה/עסק/מפעל/מוסד וכו’.
מילוי מטפים – מציל חיים
מטפים הם בין 2 אמצעי כיבוי האש הידניים הנפוצים ביותר במבנים פרטיים, עסקים, רכבים פרטיים, רכבי עבודה ותחבורה ציבורית. מטפים הם אמצעי כיבוי האש הבסיסיים והאפקטיביים ביותר במניעה ומיגור שריפות, ובהצלת חיים באופן מיידי. בשל כך, מילוי מטפים ושמירה על תקינותם השוטפת מצילה חיים, והינה חובה ע”פ התקנים והחוקים בארצנו ובעולם.
האם מטף הוא חד פעמי?
מטף הינו כלי חד פעמי הניתן למילוי חוזר לאחר השימוש בו. לאחר השימוש במטף, נדרש לשלוח אותו לחברת בטיחות אש המוסמכת לתחזוקת מטפים מטעם מכון התקנים הישראלי, לטובת מילוי תכולת המטף, וטעינת לחץ האוויר התקני בו.
שלבי חיי המטף
- מטף תקין, נבדק, ומוקם במיקום המתאים במבנה.
- שימוש במטף עקב שריפה/ירידת לחץ אוויר כתוצאה מבלאי תקופתי.
- בדיקה של חברת בטיחות אש המוסמכת לכך.
- מילוי אבקת המטף במקרה הצורך.
- טעינת לחץ האוויר במטף.
- נצירת ניצרה חד פעמית חדשה למניעת התפרצות לא רצונית.
- חזרה למיקום המטף התקין במבנה.
לסיכום
לסיכום, חשוב לדעת כי מטפים הם כלי חד פעמי שדורש מילוי ותחזוקה לאחר כל שימוש, וכי הם נשחקים במרוצת הזמן (בלאי תקופתי), לכן מילוי שלהם ובדיקתם צריכים להתבצע באופן תקופתי מבוקר, על פי דרישות הרשות הארצית לכיבוי אש ומכון התקנים הישראלי. מילוי מטפים, בדיקה ותחזוקה תתבצע אך ורק ע”י חברת בטיחות אש המוסמך לכך מטעם מכון התקנים ותוקף ת”י 129.
מטפי כיבוי אש מסוג אבקה הם כלי חשוב במניעת וכיבוי שריפות במבנים וברכבים. על פי דרישות התקן הישראלי, תקן 129 חלק 1,2, מטפים חייבים להיות תקינים, נגישים ונבדקים באופן שנתי, ואף חצי שנתי במקרה של רמת סיכון גבוהה המוגדרת במבנה. מילוי ותחזוקה של מטפים הינם מצילים חיים ורכוש במקרה של התפרצות אש ועשן.