מהי מערכת גילוי אש
מערכת גילוי אש ועשן היא מערכת שתפקידה לזהות חלקיקי עשן באופן אוטומטי במבנים שונים, ובעת הגילוי, לשלוח אותות התראה אוטומטיים לאנשי הכיבוי וההצלה, והתרעה אוטומטית למאוכלסי המבנה, על מנת שיוכלו להתפנות במהירות האפשרית. בנוסף, תפקידה של המערכת הוא לספק הכוונה מדויקת לחדר בו מתרחשת השריפה במבנה, על מנת שמנהלי האירוע יוכלו לספק מענה מדויק ומהיר, ולסיים את האירוע בכמה שפחות נזקים. כמו כן, מערכת זו מספקת מידע למערכת כיבוי האש האוטומטית במבנה, ומפעילה אותה בעת הסכנה.
מערכת גילוי עשן
מערכות גילוי עשן מתמקדות בזיהוי מוקדם של פרצות שריפה באמצעות ניטור חלקיקי עשן באוויר. מערכות אלה פועלות על בסיס עקרונות פיזיקליים ואופטיים, תוך זיהוי חלקיקי עשן שיכולים להיות קטנים ועדינים, לעיתים בלתי נראים לעין בלתי מזוינת. זאת בניגוד למערכות גילוי שמסתמכות על עלייה בטמפרטורה בלבד, מערכות גילוי עשן מספקות התרעה מוקדמת יותר, במיוחד במקרים של שריפות המתפתחות לאט או במקומות שבהם התפרצות האש אינה מידית. יתרון זה הופך את מערכות גילוי העשן לכלי חיוני במניעת נזקי אש חמורים, כאשר הן מסוגלות לזהות את האיום בזמן אמת ולעיתים קרובות עוד לפני שהאש פורצת בפועל.
מערכות אלו הינן מערכות אלקטרוניות, המורכבות ממספר אלמנטים:
- גלאי עשן הפרוסים במבנה: גלאי העשן פרוסים במבנה ומחלקים אותו לחלקים. תפקידם הוא לזהות את חלקיקי העשן ולשלוח אות ישיר לרכזת המרכזת את המידע.
- רכזת גילוי אש: רכזת גילוי האש הינה לוח הבקרה המרכזי המנהל את המערכת, תפקידה לרכז את כל המידע המגיע מן הגלאים, להציג אותו, ואף להשתמש בו כדיי להפעיל פונקציות שונות המחוברות למערכת, כגון מערכת הכריזה במבנה (אזעקה), התראה לאנשי הכיבוי וההצלה, ומיפוי הסכנות באזורי המבנה, כך שאנשי הביטחון או מנהלי אירוע החירום, יוכלו לצפות בדיוק באיזה חדר במבנה מתחוללת השריפה, על מנת לספק את המענה המהיר ביותר.
- מערכת האזעקה האוטומטית: מערכת האזעקה הינה תת מערכת המתממשקת אל רכזת גילוי האש במבנה, ותפקידה לקבל אותות ממערכת גילוי האש על אירוע חירום, ולהשמיע אזעקה קולית חזקה, הנשמעת במבנה, שמסמנת לכל מאוכלסי המבנה להתפנות מידית, וכי ישנו אירוע חירום במבנה. מערכת זו היא מערכת נפרדת ממערכת גילוי האש, אך היא מתממשקת אליה ומקבלת אותות על ידה.
- חייגן אוטומטי.
מובילים את בטיחות האש בישראל עם שירות 360° בפריסה ארצית.
![](https://menaesh.co.il/wp-content/uploads/2024/04/3-min-2.jpg)
סיוע אקטיבי
מול הרשויות
![](https://menaesh.co.il/wp-content/uploads/2024/04/1-min-3.jpg)
מערכות איכות
שיוצרות פחות תקלות
![](https://menaesh.co.il/wp-content/uploads/2024/04/2-min-4.jpg)
איש קשר צמוד
לניהול שוטף
![](https://menaesh.co.il/wp-content/uploads/2024/04/4-min.jpg)
בטיחות אש
360°
בין לקוחותינו
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
דרישות הרשויות בנושא
שמירה על בטיחות אש במבנה הינה נושא מחמיר במדינת ישראל, ישנן דרישות ותקנים רבים אשר נועדו כדיי לוודא כי בטיחות האש במבנה נשמרת באופן האופטימלי והמחמיר כנדרש בארצנו, מתוך ערך הצלת החיים.
כמו כן, ישנן דרישות בנוגע למערכות גילוי אש, שמחייבות מבנים בדרגת סיכון גבוה להתקין מערכת מסוג זה (רמת סיכון 2). רמת הסיכון הזו, כוללת מבנים בסטטוסים שונים:
- מחולקים למספר חדרים.
- מבנים גדולים.
- מבנים הומי אדם.
- מבנים בעלי חומרים בעלי דליקים.
- מוסדות ציבור, לימוד, בית חולים.
- מסעדות ומקומות העוסקים באש.
במבנים אלה, חלה חובת התקנת מערכומת גילוי אש, מכיוון שפוטנציאל השריפה גדול יותר ממבנים בעלי רמת סיכון נמוכה. בנוסף, מערכות אלו מסייעות למבנים בעלי חילוק לחדרים רבים, מכיוון שהיא מסייעת לכוחות ההצלה ומנהלי האירוע להבין את מיקומה המדויק של הסכנה בזמן הקצר ביותר, בעזרת לוח הבקרה ברכזת גילוי האש.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
אכיפת הדרישות
הדרישה להתקנת מערכת גילוי אש במבנה הנדרש לכך בחוק, הינה חובה ונאכפת ע”י סנקציות באי קיום הנושא. מבנה שלא יפעל ע”י דרישות הרשות הארצית לכבאות והצלה (ולא ישיג את האישורים הנדרשים – אישור כיבוי אש), אינו יהיה זכאי לטופס 4 לאכלוס מבנים במקרה הפרטי, ובמקרה העסקי, עסק שלא ימלא את דרישות הרשות, אינו יהיה זכאי לרישיון עסק מרשות הרישוי.
התקנת מערכות גילוי אש
התקנת מערכות גילוי אש, היא דרישה מטעם הרשות הראשית לכבאות והצלה בישראל להתקנה בפועל של מערכת גילוי אש ועשן במבנה, לצורכי בטיחות אש, והיא מתבצעת בכפוף לדרישות תקן 1220 חלק 3 של מכון התקנים הישראלי.
התקנת מערכת זו תתבצע אך ורק ע”י גורם המוסמך לכך מטעם מכון התקנים הישראלי, המחזיק בהיתר התקנת מערכות גילי אש ועשן ע”פ תקן 1220 חלק 3 של מת”י. היתר רשמי ותקין של מכון התקנים הוא היתר שתוקפו מעודכן לתאריכי ההתקנה, נקופה בו שמה של החברה/הגורם המתקין, ומצויה בו חתימה מטעם מכון התקנים הישראלי.
התקנת מערכת גילוי אש מתבצעת בכפוף לתוכנית בטיחות האש (נספח תיאור אמצעים ע”פ הוראת נציב 532 פרק 500). נספח זה, מתאר את צורכי בטיחות האש של המבנה, ואת האמצעים (הציוד והמערכות) הנדרשים על מנת לשמור על בטיחות אש מספקת, ע”פ הסטנדרטים, התקנים והדרישות המכתיבים את בטיחות האש בישראל.
התקנת המערכת תתבצע במספר שלבים:
- תכנון המערכת באופן עיוני ע”י גורם מוסמך.
- הצגת התכנון למכון התקנים הישראלי, וקבלת אישור התקנה.
- התקנת המערכת בפועל ע”פ תקן 1220 חלק 3
- בדיקת המערכת בפועל ע”פ תקן 1220 חלק 11
- שליחת אישור התקנה לרשות הראשית לכבאות והצלה, ובקשה לביקורת פיזית עבור מת”י (חברת בטיחות האש הממונה על ההתקנה – ממלאה את הטפסים, ומסייעת לכם לשלוח אותם לרשויות.
- ביקורת פיזית של מכון התקנים הישראלי.
- קבלת אישור תקינות מערכת גילוי אש ועשן מטעם הרשות הראשית לכבאות והצלה.
התקנת מערכות עם חברת מנע אש
חברת מנע אש בע”מ, הנה חברת בעלת ניסיון רב בהתקנה, בדיקה ותחזוקת של מערכות גילוי אש ועשן, המוסמכת לכך מטעם הרשויות הרלוונטיות.
- אנו מתקינים מערכות איכות בלבד, ועושים זאת מעל 33 שנה בכתיבת שורות אלה.
- אנו בעלי ניסיון לעבודה בפרויקטים בעלי שטח גדול כמו בנייני משרדים, מחסני ענק, קניונים, בתי חולים, אסמים ועוד.
- אנו מתקינים מערכות גילוי אש תוך יחס אישי, וסיוע אקטיבי מול הרשויות.
- אתם מוזמנים לפנות אלינו בקישור הבא ליצירת קשר.
בדיקת מערכות גילוי אש
בדיקת מערכות גילוי אש הינה חובה, המתבצעת במסגרת ביקורת כיבוי האש השנתית במבנה, ונדרש לבדוק אותה אחת לשנה לפחות.
הבדיקה מתבצעת ע”פ דרישות תקן 1220 חלק 11 של מכון התקנים הישראלי.
במסגרת הבדיקה, נדרש לבדוק מספר גורמים:
- בדיקת גלאי העשן: בדיקת תקינותם של גלאי העשן והרגישות שלהם לחלקיקי עשן.
- בדיקת רכזת גילוי האש: בדיקת התקינות של רכזת גילוי האש כי היא פועלת, אינטראקטיבית ומספקת נתונים.
- בדיקת מערכת האזעקה: בדיקת אינטגרציית מערכת האזעקה האוטומטית אל רכזת גילוי האש, ופעילותה בפועל (ביצוע אזעקת סרק).
- בדיקת החייגן האוטומטי: בדיקת אינטגרציית מערכת החייגן האוטומטי אל רכזת גילוי האש, כך שברגע האמת, הרכזת תשדר אות חירום אל החייגן האוטומטי, שיחייג באופן אוטומטי אל כוחות ההצלה המוגדרים במערכת. בנוסף, יש לבדוק אם כוחות ההצלה המוגדרים במערכת, אכן מוגדרים כראוי.
- בדיקת מערכת הכריזה הידנית: בדיקה כי הכרוז מתפקד כמו שצריך, וכי בזמן אמת, ניתן יהיה להכריז בו באופן ידני על מצב חירום. מערכת זו צמודה למערכת גילוי האש, אך לא מחוברת אליה אינטגרטיבית, בשונה משאר המערכות האוטומטיות.
- בדיקת תפעול: בדיקה כי האחראי על מערכת הגילוי במבנה, וועד הבית או מנהל המבנה, מכיר ויודע לתפעל את המערכת, ולהבין את האותות שלה.
מי רשאי לבצע את הבדיקה?
הגורם היחיד הרשאי לביצוע בדיקת מערכות גילוי אש בישראל, הוא גורם המוסמך לכך בתוקף מטעם מכון התקנים הישראלי. בודק המערכת יחשב כמוסמך בתנאי שיחזיק היתר רשמי המתיר בדיקת מערכות גילוי אש מטעם מכון התקנים הישראלי, על פי ת”י 1220 חלק 11, ההיתר יהיה תקף בתאריכו ליום ביצוע הבדיקה ויהיה חתום ע”י מכון התקנים הישראלי.
Powered By EmbedPress
מילוי טופס 4 בסיום הבדיקה
בסיום בדיקת המערכת, נדרש על מבצע הבדיקה המוסמך למלא את טופס מס’ 4: טופס דיווח לשירותי הכבאות/לחברת ביטוח בהתאם לנספח ג’ לתקן הישראלי ת”י 1220 חלק 11 – מערכות גילוי אש: תחזוקה. אותו יש להוריד מאתר הממשלה.
את טופס 4, יש לשלוח חתום ומלא אל מוקד שירות ומידע עבור כבאות והצלה לישראל – מדור הגנה מאש. ניתן לשלוח אותו למייל tservice@102.gov.il
להלן, טופס 4 לדיווח לשירותי הכבאות:
Powered By EmbedPress
תחזוקת מערכות גילוי אש
תחזוקת מערכות גילוי אש הינה תחזוקה שוטפת שמטרתה לוודא כי מערכת גילוי האש שלכן תקינה וערוכה לכל תרחיש.
תחזוקה זו נעשית בכפוף לסטנדרטי ודרישות תקן 1220 חלק 11 מטעם מכון התכנים הישראלי.
תדירות תחזוקת מערכות גילוי אש, מתבצעת במסגרת ביקורת בטיחות האש השנתית, המתבצת כנשמע מכך – אחת לשנה.
תחזוקה למבנים בעלי רמת סיכון גבוה
במקרה של מבנים גדולים, מבני תעשיה, מפעלים המכילים חומרים דליקים, ומבנים המשויכים לרמת סיכון 2 (גבוה), לעיתים, בהתאם להוראות נציב הכבאות המותאמות אישית לאותו המבנה, יש לתחזק את מערכות גילוי האש פעם בחצי שנה, עכב חשש לבלאי גבוה, ועכב חשש יתר לשריפה במבנים אלה, בשל ריבוי אוכלוסייה, ובשל חומרים דליקים. זאת ע”פ תקן 1220 חלק 11.
תחזוקה לאחר פעולה במצב חירום
מערכות כיבוי וגילוי אש, הם מערכות הדורשות תחזוקה לאחר פעולתן בשעת החירום. מערכות גילוי האש נדרשות באיפוס מערכתי, בדיקה, תחזוקה, כדיי להחזירן לשגרה באופן תקין. כיוצא בזאת, יש ליצור קשר עם הגורם המוסמך האחראי על מערכות גילוי וכיבוי האש שלכם לאחר שפעלו באירוע חירום, וזאת כדיי להחזירם לשגרה.
כמו כן, תחזוקת מערכות גילוי אש מתבצעת רק ע”י גורם המוסמך לכך מטעם מכון התקנים הישראלי, בכפוף לתקן 1220 חלק 11.
מערכת מצילת חיים
מערכת גילוי אש ועשן, הינה מערכת המצילה חיים, בכך שהיא מתריעה לכוחות ההצלה על עשן הפורץ במבנה באופן אוטומטי, בזמן אמת, ובנוסף, מאפשרת לכוחות לדעת באיזה אזור או חדר במבנה מתפרצת השריפה, בעזרת בחינת רכזת גילוי האש והנתונים המוצגים בה.
דבר זה מאפשר לכוחות להגיע מהר יותר למיקום האירוע, ולחסוך בזמן יקר, שמציל חיים ורכוש. ולכן, מערכת גילוי אש אנלוגית חוסכת זמן יקר, ומצילה חיים.
תקשור עם מערכות שונות
מערכת גילוי האש במבנה כוללת רכזת (לוח בקרה), הרכז מידע על סכנות האש המתרחשות במבנה. רכזת זו מחוברת למערכות נוספות במבנה כמו מערכת כיבוי האש האוטומטית, גלאי העשן, החייגן האוטומטי, ומערכת האזעקה במבנה, כאשר תפקידה הוא להפעיל אותן באופן אוטומטי, בעקבות הסכנות המתרחשות במבנה.
רכזת גילוי אש
רכזת זו היא מרכז השליטה של בטיחות האש במבנה, והיא תורמת רבות למניעת שריפות בעת פריצתן. תתי המערכות המחוברות לרכזת גילוי האש, מעניקות למערכת פונקציות נוספות והכרכיות על מנת לסיים את האירוע ביעילות, ובכמה שפחות נזק ונפגעים.
אופן התקשורת
- גלאי העשן במבנה מזהה חלקיקי עשן, ושולח אות אל רכזת גילוי האש במבנה. הרכזת, מספקת אות פעולה למספר מערכות במבנה.
- מערכת הספרינקלרים: אות הפעולה על עבר מערכת כיבוי האש האוטומטית במבנה מאותת לה לשחרר זרמי מים אל עבר מקור הסכנה על מנת לספק תגובה ראשונית ולמנוע את המקרה.
- החייגן האוטומטי: אות הפעולה על עבר החייגן האוטומטי, מאותת לו להתקשר באופן אוטומטי אל כוחות ההצלה המוגדרים במערכת, ופותח אצלם קריאת חירום להגיע למבנה (עקב חיוגי סרק רבים, בשנים האחרונות הוחלט כי תכונה זו תהיה זמינה רק למבנים בעלי דרגת סיכון גבוה (2). בנוסף, ביכולתו של החייגן האוטומטי, לשלוח אות גם למספרי טלפון שונים המוגדרים במבנה, כמו בעלי המבנה, או הממונים על ניהולו.
- מערכת האזעקה האוטומטית במבנה: אות הפעולה על עבר מערכת האזעקה במבנה, מאותת לה להשמיע את הצופר שלה בעוצמה, ולהתריע למאוכלסי המבנה להתפנות בהקדם האפשרי.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
מיפוי מידע בעזרת רכזת
אחת התכונות החשובות ביותר של רכזת גילוי האש, היא מיפוי מדויק של מקור הסכנה במבנה, ע”פ חילוק לחדרים.
במבנים המחולקים לחדרים (במיוחד אלו שמחולקים לחדרים רבים כמו קניונים, משרדים, ובנייני קומות), איתור מיקום הסכנה במבנה באופן אינטואיטיבי, היא משימה לא פשוטה עבור לכוחות ההצלה ומאוכלסי המבנה. ככל שכמות החדרים עולה, כך גם הקושי לאתר אותה בזמן מהיר, עולה.
לכן, המסקנה הרווחת היא שזמן תגובה מהיר יותר, והבנה מהירה יותר באיזה חדר במדויק נמצאת הסכנה – הם דבר מציל חיים, ומונע התלקחות רחבה יותר של שריפות במבנים.
מערכת גילוי האש, הכוללת רכזת וגלאים המפוזרים במבנה, מהונדסת ומתוכננת על מנת לגלות על מקור הסכנה המדויק במבנה, להתריע על כך, ולהנגיש את המידע עבור כוחות ההצלה:.
ע”פ תקן 1220 חלק 3 של מכון התקנים הישראלי, נדרש להתקין גלאי אחד לפחות בכל חדר במבנה, המספק הגנה על אותו החדר, ומעביר את המידע לרכזת גילוי האש. בצג הרכזת, ניתן לראות את מיקומו של הגלאי (לאיזה חדר או אזור הוא משויך במבנה) דבר זה עוזר לרכזת גילוי האש לנתר מידע על סכנות האש המתרחשות בכל חדר או אזור במבנה באופן מדויק.
כך שאם אחד מהגלאים מופעל, או תקול, ניתן לראות זו במערכת באופן ברור.
מיפוי המידע באופן זה, מאפשר למאוכלסי המבנה ולכוחות הביטחון המגיעים לאירוע, לקבל תשקיף מדויק וזיהוי מהיר של סכנות בטיחות האש במבנה בעזרת מבט מהיר ברכזת גילוי האש. כך כוחות ההצלה יכולים לחתור למגע באופן המהיר ביותר אל מיקומה המדויק של הסכנה במבנה.
חברת מנע אש
חברתנו עוסקת בתכנון, אספקה, התקנה ובדיקות של מערכות גילוי אש ועשן ומערכות נלוות, עבור מבנים גדולים וקטנים כאחד, ע”פ תקני מת”י.
כדי לבדוק אם נדרשת התקנה של מערכות גילוי אש במבנה שלכם, השאירו פרטים ונחזור אליכם במועד הנוח לכם.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
קבלן גילוי אש – מנע אש
חברת מנע אש כוללת כוחות עבודה נרחבים, והיא מספקת שירותי גילוי וכיבוי אש לכל רחבי הארץ בפריסה רחבה. היא מעווה כוח קבלני רב, התומך בחברות ובמבנים הגדולים והמורכבים ביותר.
מערכת זו הינה מערכת אשר חובה להתקין ברוב המכריע של המבנים בישראל, זאת מתוקף התקן הישראלי תקן 1220 חלק 3 מטעם מכון התקנים הישראלי.
מערכת שכזו, כוללת מספר רכיבים אינדיווידואליים כגון: מערכת כריזה והתרעה עם חייגן אוטומטי, רכזת גילוי אש לניהול וניתוב מידע, חיישנים וגלאים הפזורים במבנה, המחוברים יחדיו, לידי סיפוק מגוון יכולות הגנה, התראה, ואינטגרציה עם מערכות נוספות.
נדרש לתחזק מערכת זו מינימום אחת לשנה, זאת מתוקף תקן 1220 חלק 11 של מכון התקנים הישראלי, אשר מספק את הדרישות המדויקות והאספקטים הנדרשים לבדיקה זו, אשר נועדה לוודא כי מערכת גילוי האש המותקנת במבנה שלכם ערוכה לכל תרחיש אליו היא מיועדת.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
באילו מבנים נדרשת התקנת מערכת גילוי אש ועשן?
ע”פ תקן 1220 חלק 3, כל מבנה המוגדר כמבנה מגורים, וגובהו עולה על 29 מטרים על פני הקרקע, גם אם מדובר במבנה חד קומתי.
בנוסף, חובה להתקין מערכות גילוי אש גם במבני מלאכה ותעשייה, כאשר שטח המבנה הוא 500 מטר ומעלה. אם מדובר במבנה בעל 3 קומות ומעלה, תותקן המערכת בכל קומות המבנה, זאת בעזרת תכנון נכון ע”פ התקן הנ”ל.
בנוסף, יש להתקין מערכת גילוי אש ועשן בבנייני מגורים חדשים, מעל 6 קומות, לרבות מבנים שעברו פרויקט תמ”א 38.
כמו כן, מחויבים גם משרדים, מבנים ממשלתיים, מבני ציבור, חנויות במרכז משותף/פרטי, חניונים ומגרשים מקורים.
חשוב לציין כי מרבית המבנים החד קומתיים אינם נדרשים בהתקנת מערכת לכיבוי אש, אך למרות זאת, ישנם מבנים חד קומתיים הנדרשים בהתקנת מערכת מסוג זה, בשל הנסיבות הבאות: תפוסה גבוהה של אנשים (למשל מרכזי קניות חד קומתיים), או מקומות תפילה בשל האכלוס הרב, או במפעלים בעלי חומרים דליקים, ומקומות המוגדרים בתור רמת סיכון 2.
מהי מערכת לגילוי אש ועשן במבנה?
מערכת גילוי אש ועשן, הינה מערכת טכנולוגית לאיתור והגנה מפני שריפות , באמצעות מערכת חיישנים הפזורים במבנה.
התקנת מערכות גילוי אש ע”פ תקן 1220 חלק 3 וחלק 11, נועדו לגלות סכנות שריפה בהתהוותם, כאשר יש מספיק זמן לפעול, להתפנות וכו’. גילוי מוקדם, הוא בעל תפקיד משמעותי בהגנה ובטיחות, אותם מעניקים צוותי החילוץ כמו גם במהירות תגובתם, זאת בכדי למנוע סכנת חיי אדם ונזקי רכוש.
איך פועלת מערכת גילוי אש ועשן?
החיישנים הפזורים במבנה, מקבלים אינפורמציה בעזרת ניתוח מצב האוויר במבנה: אוויר עובר אל החיישנים, המבוססים על נפלומטר, כך שכשהאויר עובר בצינורות, הנפלומטר מצליח לזהות חלקיקי עשן באויר, על ידי האור הנלכד ביניהם.
בנוסף, החיישנים מצליחים לזהות חום גבוה או חלקיקים הנוצרים בשלבים הראשוניים של התפתחות אש.
המידע שמתגלה, מועבר ללוח האש, אשר מעביר אות למערכת האזעקה במבנה.
שילוב של מערכות גילוי עשן ואש יחד עם מערכת אזעקה משופרים, מאפשרים קבלת אינפורמציה מדויקת, אודות המקום בו נמצאת הסכנה, ושליחת התרעה על כך בזמן אמת, לגורמים הרלוונטיים.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
התראה בעת הסכנה ל- 3 גורמים:
- התראה לנוכחים במבנה, בעזרת אזעקת שמע.
- התראה אוטומטית לתחנת כיבוי האש הקרובה, רק כאשר רמת הסיכון של אותו המבנה מוגדרת כדרגה 2/2.
- התראה אוטומטית למערכת נוספת במבנה, מערכת כיבוי אש, שתפקידה, פשוטו כמשמעו, לכבות באופן אוטומטי את פירצת האש והעשן במבנה, בעזרת זרמי מים אוטומטיים.
תקן גילוי אש
תקני גילוי האש בישראל כוללים מספר תקנים ותתי תקנים, ביניהם, תקן 1220 חלק 3 וחלק 11 הקובעים כי יש להתקין, לבדוק ולתחזק מערכות לגילוי אש במבנים הנדרשים לכך בכפוף לתקן זה, המפורטים גם במאמר זה.
תקן 1220, הינו תקן ישראלי מבית מכון התקנים הישראלי, הקובע כי בישראל, חובה להתקין ולתחזק מערכת גילוי אש ועשן, במבנה חדש, פרטי או עסקי, לרבות פרויקטי תמ׳׳א 38. תקן זה מתחלק ל-2 חלקים: תקן 1220/3, ותקן 1220/11:
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
תקן 1220 חלק 3:
תקן 1220 חלק 3, עוסק בהתקנת מערכות גילוי אש ועשן.
התקן נועד לוודא, כי המערכת שלכם הותקנה ותוכננה בהתאם לצורכי המבנה, ועל ידי גורם המוסמך לכך בחוק.
על פי תקן זה, חלה חובת התקנה, באופן תקני כמפורט בתקן, של מערכת לגילוי אש ועשן, בכל מבנה חדש, כולל עסקים, בנייני ציבור, בנייני מגורים, מגרשים, חניונים, משרדים, חנויות ועוד.
תקן 1220 חלק 11:
תקן 1220 חלק 11, עוסק בנושאי תחזוקה וביצוע בדיקות תקופתיות עבור מערכות גילוי אש.
על פי רשות הכבאות ותקן זה, מערכות גילוי אש הינן מערכות רגישות, ולכן דורשות בדיקה ותחזוקה על בסיס חצי שנתי, ע׳׳י גורם המוסמך לכך ע׳׳י החוק, ויש ברשותו אישור מיוחד מיצרן מערכת גילוי האש אותה רוצה לבדוק ולתחזק במקרה הצורך.
חברת מנע אש תעשיות בע׳׳מ, מוסמכת ומורשה לעבודה עם מיטב היצרנים בשוק, ומעניקה שירותי בדיקה ותחזוקה למערכות גילוי אש, בנוסף לכל שירותיה.
סוגי מערכות גילוי אש:
סוגי מערכות גילוי אש כוללים מערכות אזוריות ומערכות אנלוגיות, כאשר ההבדל העיקרי ביניהן טמון בטכנולוגיה וברמת הדיוק בזיהוי מקום הסכנה. מערכת אזורית היא טכנולוגיה מסורתית יותר, בה המבנה מחולק למספר אזורים כלליים באמצעות חיישנים אלקטרוניים המפוזרים בתקרה. במצב של גילוי אש, המערכת מצביעה על האזור שבו יש חשש לשריפה, אך לא מספקת מיקום מדויק של הסכנה. מערכת אנלוגית, לעומת זאת, היא מערכת מתקדמת יותר, המספקת דיוק רב באיתור האש. חיישנים אלקטרוניים מחולקים בצורה מדוקדקת בין חדרי המבנה, והמערכת מסוגלת לזהות את המיקום המדויק של הסכנה, אפילו ברמת חדר ספציפי.
בחירת המערכת ע׳׳פ סיווג רמת הסיכון במבנה:
ישנן 2 רמות סיכון שנקבעו ע׳׳י רשות הכבאות ומכון התקנים.
לכל רמת סיכון יש דרישות שונות מטעם מכון התקנים ורשות הכבאות, וכיוצא בזה, לכל רמת סיכון, מתאימה מערכת שונה.
אפיון רמת הסיכון במבנה מתבצע ע׳׳י חברת מנע אש וחברות נוספות שהוסמכו לכך.
רמת סיכון 1 – רמת סיכון רגילה
רמת סיכון 1, כוללת מבנים בהם הסיכון נחשב רגיל. כגון, מוסדות חינוך, בנייני משרדים, מרפאות, חניונים וכו’.
ברמת סיכון זו, המערכת המינימלית הדרושה בחוק, הינה מערכת אזורית לגילוי אש ועשן.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
מערכת אזורית
מערכת אזורית לגילוי אש, הינה מערכת בעלת טכנולוגיה ירודה יותר ביחס למערכות הקיימות בשוק.
מערכת זו, המתבססת על מרכזיה, המחוברת למספר חיישני תקרה אלקטרונים.
החיישנים מפוזרים בחילוק גס וכך מחלקים את המבנה למספר אזורים כלליים בלבד, ולכן, המערכות האזוריות לא נותנת אינדיקציה מדויקת על המקום בו נמצאת הסכנה, במקום זאת הן מצביעות על הסכנה, ברמת האזור בלבד.
אם המבנה שלכם מוגדר כרמת סיכון 1, המערכת האזורית היא אכן הפתרון המינימלי התקין כנדרש בחוק. אך מערכת זו אינה מומלצת בקרב מומחי בטיחות אש, וכיוצא בכך מותקנת פחות ופחות בשנים האחרונות, בשל חסרונותיה, ומכיוון שהאלטרנטיבה המתקדמת יותר היא המערכת האנלוגית, המוזכרת בהמשך.
כדי לדעת את רמת הסיכון במבנה שלכם, צרו איתנו קשר
רמת סיכון 2 – רמת סיכון גבוהה
רמת סיכון 2, כוללת מבנים בעלי סיכון גבוה, כגון, בנייני מגורים חדשים מעל 6 קומות, רבי קומות, מחסנים לחומרים דליקים, בתי חולים, בתי אבות וכו׳.
ברמת סיכון זו, המערכת המינימלית הדרושה בחוק, הינה מערכת אנלוגית לגילוי אש ועשן.
מערכת אנלוגית
מערכת אנלוגית לגילוי אש, הינה מערכת דיגיטלית בעלת טכנולוגיה עילית לאיתור וזיהוי פירצות אש במבנה.
מערכות מסוג אנלוגי, הן הטכנולוגיה המתקדמת ביותר בענף, טכנולוגיה המאפשרת קבלה של אינפורמציה מדויקת אודות המקום בו נמצאת הסכנה ושליחת התראה על כך בזמן אמת לגורמים הרלוונטיים ומונעת סכנות בזמן אמת.
סוג מערכת זו, מתבסס על מרכזיה אנלוגית מתקדמת, המחוברת למספר חיישני תקרה אלקטרונים. החיישנים מפוזרים בחילוק קפדני בין חדרי המבנה ואזוריו, כך שבעת השריפה, המערכת מספקת אינדיקציה מדויקת ונקודתית, אודות מקור פירצת השריפה. לצורך ההמחשה, המידע הנשלף מהמערכת יכול להיות חדר ספציפי מתוך 150 חדרים.
בזמן אמת, המידע המתקבל במערכת, נשלח לשני גורמים:
- המערכת האנלוגית בלבד, שולחת אות פעולה נקודתית אל מתז המים (ספרינקלר) הקרוב ביותר אל מקור הפירצה (ספרינקלרים הינם מערכות כיבוי האש שעובדות במקביל ובתיאום עם מערכות גילוי האש).
- תחנת כיבוי האש הקרובה – אם יש ברשותכם מערכת אנלוגית בלבד, המידע המתקבל במערכת ישלח באופן אוטומטי, אל תחנת כיבוי האש המוגדרת במערכת, כך שכוחות ההצלה יוכלו להגיע לנקודה הנכונה מבלי לסרוק את כל החדרים במבנה, מדובר בזמן יקר המציל חיים.
בנוסף, המערכת מאפשרת בקרה, ושליטה על אזעקות, תקלות, ניקוי גלאים ועוד. המערכת מעבדת את אותות הגלאים, וקובעת ערכים שהם טרום אזעקה, על פי תנאי המקום כגון, קיץ / חורף, יום / לילה וכו׳.
סוג המערכת שתותקן, אזורית או אנלוגית, תיקח לידי חשבון את הנתונים הבאים:
- רמת תפוסה
- אופי אוכלוסיה
- מטעני אש
- גיאומטריה של מבנה
- ייעוד המבנה
- גובה התקרה
- תנאי הסביבה
- מספר החלפות אוויר בשעה
טופס 4 ומערכות גילוי אש
טופס 4, הוא אחד האישורים הסופיים בתהליך בניית מבנה חדש, ומצריך גם את אישור רשות שירותי הכבאות וההצלה בישראל. טופס זה, מאשר כי המבנה מאושר לאכלוס, או לרישוי עסקים במבנה עסקי, והוא עמד בכל הדרישות והתקנים.
מערכת גילוי אש ועשן, העומדת בתקן 1220/3 ו- 1220/11 הינה תנאי חובה לקבלת טופס 4 חתום ע׳׳י רשות הכבאות והגורמים הרלוונטיים.
דרישות רשות הכבאות למיגון מפני אש, מתקיימות במספר אספקטים (לא רק בהקשר של מערכות גילוי אש):
- מניעת שריפה על ידי שימוש בחומרים מעכבי בעירה, וחומרים עמידים באש, וכן מיגון ארונות חשמל ותקשורת, באמצעים תרמיים לזיהוי חום.
- שימוש במערכות לגילוי מהיר של אש והתראה, הם הכרח בהשגת שליטה והצלת חיים.
- שימוש באמצעי כיבוי אש, בפרט כשמדובר בשלב הזיהוי, יסייעו בצמצום נזק. הדבר יכול להיעשות באמצעות ספינקלרים, באופן אוטומטי, או ידנית, בעזרת מטפים, גלגלון, זרנוקים וכו’.
- קיימת סכנת חנק כתוצאה מעשן, ולכן מערכות לשחרור עשן אשר זהו תפקידן, יוצרות מעברים ומקומות בטוחים, בתהליך של חילוץ, בעיקר במבנים רבי קומות.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
גילוי אש – הטכנולוגיה
גילוי אש הוא התהליך הטכני המאפשר לזהות בצורה מדויקת ומוקדמת התפרצויות של אש לפני שהן הופכות לשריפה נרחבת ומסוכנת. תהליך זה מבוסס על חיישנים שמזהים סממנים ראשוניים של שריפה כגון עשן, חום, או גזים הנפלטים במהלך הבעירה. ישנם מספר סוגי חיישנים, כאשר כל אחד מהם מתמקד באלמנט אחר: חיישני עשן מזהים את חלקיקי העשן הנפלטים מהבעירה, חיישני חום קולטים עלייה חריגה בטמפרטורה, וחיישני גז מזהים את נוכחותם של גזים מסוכנים כגון פחמן חד-חמצני.
הצורך בגילוי אש
הצורך בגילוי אש מוקדם נובע מהחשיבות הרבה במניעת התפשטות האש, שניתן לעצור אותה בשלביה הראשונים אם היא מתגלה בזמן. ככל שהזמן עד גילוי האש ארוך יותר, כך השריפה עשויה להתפשט במהירות רבה יותר ולהיות קשה יותר לשליטה. גילוי מוקדם מאפשר להפעיל במהירות את המערכות המתאימות כמו מערכות כיבוי או לפנות את האנשים הנמצאים במבנה. מעבר לכך, התראה מוקדמת יכולה להפחית נזקים כספיים גדולים ולשמור על חיי אדם. טכנולוגיות מתקדמות בגילוי אש מאפשרות כיום אינטגרציה עם מערכות אוטומטיות שמבצעות ניתוח בזמן אמת של הנתונים, וכך משפרות את רמת הדיוק ומפחיתות התראות שווא.
גילוי וכיבוי אש
גילוי וכיבוי אש הן שתי פעולות קריטיות הפועלות בשיתוף פעולה הדוק במסגרת מערכות הגנה מפני שריפות. החיבור בין מערכות הגילוי למערכות הכיבוי הוא הן טכני והן לוגי. מבחינה טכנית, מערכות גילוי האש כוללות חיישנים המזהים עשן, חום או אש, ומעבירים את המידע בזמן אמת אל מערכת הכיבוי. כאשר מזוהה סכנה, המערכת מפעילה אוטומטית את מנגנוני הכיבוי, כמו מתזים (ספרינקלרים), מערכות קצף או גז, בהתאם לתכנון המערכת. מבחינה לוגית, החיבור בין הגילוי לכיבוי בנוי כך שהתגובה תהיה מהירה וממוקדת, תוך התאמה לסוג האיום. הקשר הזה חיוני ליצירת מערך כולל שמטרתו לזהות ולנטרל את השריפה עוד בראשיתה, ובכך לצמצם נזקים ולמנוע התפשטות של האש.
שלבי הגילוי והכיבוי
במסגרת המערכות האוטומטיות של גילוי וכיבוי אש, קיימים מספר שלבים המתקיימים בזמן אמת כאשר מתגלה סכנת אש. תהליך זה מתבצע במבנה לוגי וטכני שמטרתו למנוע את התפשטות השריפה בצורה מהירה ויעילה:
- שלב הגילוי: חיישני האש, העשן או החום המותקנים במבנה מופעלים כאשר הם מזהים חריגה מהמצב הנורמלי (כגון חום קיצוני, עשן או להבה). המידע המתקבל מהחיישנים נשלח אל מרכזת המערכת, המנתחת את המידע על פי פרמטרים שנקבעו מראש.
- שלב ההתראה: לאחר זיהוי הסכנה, המערכת שולחת התרעה קולית או ויזואלית לשוהים במבנה. בנוסף, היא מעבירה דיווח אוטומטי למוקדי החירום, כמו מכבי האש או צוותי האבטחה, בהתאם לתכנון המערכת.
- שלב הכיבוי האוטומטי: כאשר הסכנה מאושרת, המערכת מפעילה אוטומטית את אמצעי הכיבוי המותאמים למבנה ולסוג השריפה. למשל, במבני משרדים או תעשייה יופעלו מתזים (ספרינקלרים) לשחרור מים, בעוד שבחדרי שרתים, שם מים עלולים לגרום לנזק, ישתמשו במערכות כיבוי מבוססות גז או קצף.
- שלב הבקרה והניהול: לאורך כל התהליך, המערכת מרכזת נתונים בזמן אמת, מאפשרת לצוותי החירום לפעול בצורה ממוקדת, ומוודאת שהכיבוי מתבצע בהתאם לצורך. מערכות מתקדמות עשויות לכלול בקרת אזורים, שבהן הכיבוי מופעל רק באזורים שנפגעו, תוך הגנה על אזורים אחרים במבנה מפני נזקי הכיבוי.
החיבור ההדוק בין שלבי הגילוי לכיבוי האוטומטי מבטיח תגובה מהירה וממוקדת, ובכך מפחית את הנזקים ועוזר לשמור על חיי אדם ורכוש.
סוגי גלאי עשן
גלאי עשן הם חלק חיוני ממערכות האבטחה הביתיות והתעשייתיות, ומטרתם העיקרית היא להתריע על נוכחות עשן או שריפה בהקדם האפשרי. קיימים מספר סוגים של גלאי עשן, ולכל אחד מהם יש יתרונות וחסרונות בהתאם לצרכים ולסוג השימוש. במאמר זה נפרט על הסוגים השונים של גלאי עשן, על אופן פעולתם, ועל ההבדלים ביניהם.
1. גלאי עשן יוניזציה
גלאי עשן יוניזציה (Ionization Smoke Detector) הוא מהסוג הנפוץ ביותר ויעיל במיוחד בזיהוי עשן הנגרם משריפות מהירות הכוללות חומרים דליקים כדוגמת נייר, עץ ודלקים נוזליים. גלאי זה משתמש במקור קרינה רדיואקטיבי קטן היוצר יונים בתא הגלאי. כאשר עשן נכנס לתוך התא, הוא מפריע לתהליך היוניזציה ומשנה את הזרם החשמלי בתא, מה שגורם להפעלת אזעקה.
יתרונות:
- רגישות גבוהה לעשן משריפות מהירות ופתאומיות.
- מחיר נמוך יחסית לגלאים אחרים.
חסרונות:
- פחות יעיל בזיהוי עשן משריפות שנגרמות מחומרים כמו בד או פלסטיק, המייצרות עשן סמיך ואיטי יותר.
- שימוש במקור רדיואקטיבי, אף שהוא ברמות בטוחות, עשוי להוות דאגה אצל חלק מהמשתמשים.
2. גלאי עשן אופטיים (פוטואלקטריים)
גלאי עשן אופטיים, המכונים גם גלאי פוטואלקטריים (Photoelectric Smoke Detectors), פועלים על בסיס זיהוי שינויים באור. הם כוללים תא עם מקור אור וגלאי אור. כאשר עשן חודר לתא, הוא מפזר את קרן האור כך שחלק ממנה פוגע בגלאי, מה שגורם להפעלת האזעקה.
יתרונות:
- יעיל במיוחד בזיהוי עשן משריפות שמתפתחות באיטיות, כמו שריפות שנגרמות מחומרים כמו פלסטיק, ריהוט, או מזרנים.
- אינו מכיל חומרים רדיואקטיביים.
חסרונות:
- פחות רגיש לשריפות מהירות המייצרות פחות עשן בהתחלה.
- מחיר מעט גבוה יותר מגלאי יוניזציה.
3. גלאי עשן משולבים
גלאי עשן משולבים (Dual Sensor Smoke Detectors) כוללים גם טכנולוגיית יוניזציה וגם טכנולוגיית אופטיקה, ומספקים כיסוי רחב יותר להגנה מפני שני סוגי השריפות (המהירות והאיטיות).
יתרונות:
- שילוב של שתי הטכנולוגיות מספק הגנה מרבית מפני כל סוגי השריפות.
- אידיאלי לשימוש בבתים פרטיים ובמבנים ציבוריים.
חסרונות:
- מחיר גבוה יחסית.
- עלול להפעיל אזעקות שווא עקב רגישות גבוהה לשני סוגי העשן.
4. גלאי חום
גלאי חום (Heat Detectors) אינם מזהים עשן, אלא חום. הם מופעלים כאשר טמפרטורת החדר עוברת סף מסוים או כאשר יש עלייה פתאומית ומהירה בטמפרטורה. גלאים אלה מתאימים בעיקר לאזורים שבהם עשן הוא תופעה נפוצה שאינה מעידה בהכרח על שריפה, כמו במטבחים.
יתרונות:
- מתאים לסביבות שבהן עשן עלול להפעיל אזעקות שווא, כמו מטבחים או חדרי מנועים.
- עמיד יותר בפני תנאי סביבה קשים.
חסרונות:
- אינו מזהה עשן, ולכן תגובתו איטית יותר במקרים של שריפות המתפתחות עם עשן רב.
- אינו מתאים לשימוש כללי בכל הבית.
5. גלאי עשן ליניאריים
גלאי עשן ליניאריים (Beam Smoke Detectors) פועלים באמצעות שליחת קרן אור בין משדר למקלט. כאשר עשן חודר לנתיב הקרן, הוא חוסם את האור, מה שגורם להפעלת האזעקה. גלאים אלה מתאימים במיוחד לחללים גדולים כמו אולמות, מחסנים, או בנייני תעשייה.
יתרונות:
- כיסוי רחב של אזורים גדולים עם גלאי בודד.
- מתאים לשימוש במבנים בעלי תקרות גבוהות.
חסרונות:
- מורכב יותר להתקנה ולתחזוקה.
- יקר יחסית לגלאים סטנדרטיים.
6. גלאי עשן יניקה
גלאי עשן יניקה (Aspirating Smoke Detectors) הם גלאים מתקדמים ביותר שמבוססים על יניקת אוויר מהחלל הנבדק אל תוך הגלאי באמצעות משאבה קטנה. בתוך הגלאי, האוויר הנשאף נבדק על נוכחות חלקיקים עדינים מאוד של עשן.
יתרונות:
- רגישות גבוהה ביותר לזיהוי מוקדם של עשן, אפילו לפני שהוא נראה לעין.
- מתאים למקומות עם סיכון גבוה כמו חדרי שרתים או מוזיאונים.
חסרונות:
- מחיר גבוה מאוד בהשוואה לגלאים רגילים.
- מערכת מורכבת הדורשת תחזוקה שוטפת.
7. גלאי קרן
גלאי קרן (Beam Smoke Detector) הוא סוג של גלאי עשן המשתמש בטכנולוגיה שונה מאשר גלאי יוניזציה. בניגוד לגלאי יוניזציה, גלאי קרן מבוסס על עקרון של חיישן אופטיקה, שבו קרן אור נשלחת בין שני חלקים, המשדר והמקלט. כאשר עשן חודר לתוך נתיב הקרן, הוא חוסם או מפזר את האור, וכתוצאה מכך מתרחשת הפעלת האזעקה.
איך פועל גלאי קרן?
גלאי קרן בנוי משני חלקים עיקריים:
- משדר – שולח קרן אור אינפרא-אדום או לייזר לעבר המקלט.
- מקלט – מקבל את הקרן ושומר על חישת קרן האור.
במצב רגיל, המשדר שולח קרן אור למקלט, וזה מחזיר פידבק שהקרן עברה בצורה תקינה. כאשר עשן נכנס לתחום הקרן, הוא מפריע למעבר האור, וכתוצאה מכך המקלט מזהה ירידה בעוצמת האור ומפעיל את האזעקה. הגלאי מסוגל לכסות מרחקים ארוכים, מה שהופך אותו לאידיאלי לחללים גדולים כמו אולמות, מחסנים, ומבנים תעשייתיים עם תקרות גבוהות.
יתרונות של גלאי קרן:
- כיסוי רחב: ניתן לכסות שטח גדול מאוד עם גלאי בודד אחד. גלאי קרן יכול לכסות שטח באורך של עשרות מטרים בין המשדר למקלט, מה שהופך אותו לפתרון מצוין עבור חללים גדולים ופתוחים.
- חסכון בעלויות: מאחר וגלאי קרן אחד מסוגל לכסות שטח רחב, יש צורך בפחות גלאים בהשוואה למספר הגלאים הנדרש בטכנולוגיות אחרות.
- התקנה פשוטה: הגלאי מותקן בגובה, ולכן אין צורך בהתקנת גלאים רבים בנקודות שונות ברחבי המבנה.
חסרונות של גלאי קרן:
- רגישות לסביבה: גלאי קרן רגיש לשינויים סביבתיים כמו אבק, לכלוך או תנועת חפצים. מכשולים העלולים לחסום את הקרן עלולים לגרום לאזעקות שווא או לפגיעה בתפקוד הגלאי.
- דרישות תחזוקה: כדי להבטיח תפקוד תקין של המערכת, יש לבצע ניקוי תקופתי ובדיקות קבועות
סיכום סוגי גלאי עשן למערכות אוטומטיות
בחירת סוג גלאי העשן המתאים תלויה בסוג המבנה, הסביבה, והסיכונים הפוטנציאליים. במקומות שבהם חשובה זיהוי מהיר של שריפות, כמו בבתים פרטיים או משרדים, גלאי משולב או גלאי יוניזציה יוכלו לספק הגנה טובה. לעומת זאת, במקומות עם סיכון גבוה לשריפות איטיות או אזורים רגישים לעשן, כמו מטבחים או חדרי שרתים, כדאי לשקול שימוש בגלאי עשן אופטיים או גלאי חום.
חשוב לוודא שהמערכת המותקנת עובדת בצורה תקינה ולבצע בדיקות תקופתיות, שכן גלאי עשן יכולים להציל חיים ברגע האמת.
השירות שלנו הוא השקט והביטחון שלכם
מנע אש מעניקה פתרונות מקיפים בנושא בטיחות אש, הכוללים אספקה, התקנה, תחזוקה ושירות של מערכות לגילוי וכיבוי אש.
התקנה ותחזוקה של מערכות גילוי וכיבוי אש, חדרי משאבות, מאגרי מים, אספקת ציוד כיבוי אש, התקנת מערכות מתח נמוך ועוד.
חברת מנע אש, מחוייבת ברמה האתית, המקצועית, ומצילת החיים, לאפיין בצורה מדויקת את צורכי החלל ולהתאים לו מערכת לגילוי אש ועשן, אשר תתאים לצרכיו הבטיחותיים והחוקיים. מנע אש, עובדת עם החברות המתקדמות בשוק, ומקבלת את הציוד הטכנולוגי המתקדם ביותר עבור לקוחותיה.
החברה נקשרת בכל התקנים של מכון התקנים, ועומדת בכל דרישות רשות הכבאות ושירותי ההצלה, ויש לה הידע והניסיון לעמוד מול כל גורם מסקר, בחברות הביטוח.
החברה מספקה אך ורק ציוד איכותי, מהמעלה הראשונה, ואינה מתפשרת על פחות מכך, ולו בשל עיסוקה בחיי אדם.
מערכות גילוי אש מחיר
מערכות גילוי אש ועשן, הן לא עסק זול. מחירן, נע בספקטרום רחב מאוד, בין כמה אלפי שקלים, לכמה מאות אלפים. הספקטרום הרחב, הינו תוצאה של מספר פרמטרים שונים, בהם:
- גודל המבנה, ככל שהמבנה יהיה גדול יותר, כך נצטרך להתקין בו מספר גלאים גדול יותר, בהתבסס על תקן 1220/3.
- הוספת לחצן מצוקה, במידת הצורך ודרישות התקן.
- הוספת מערכת כריזה, המשמשות להשמעת הודעות או אזעקות במקרה של מצב חירום מסוג פירצת אש או עשן במבנה.
- אפיון רמת הסיכון של המבנה משפיעה על בחירת סוג המערכת, מכיוון שלכל רמת סיכון, קיימות דרישות שונות בתקן, ולפי כך, מותאם סוג המערכת. לדוגמה, ברמת סיכון 1 (רמת סיכון רגילה) דרישת התקן היא מערכת אזורית בלבד (מערכת עם טכנולוגיה נמוכה יחסית, וזולה יותר) בעוד שברמת סיכון 2 (רמת סיכון גבוהה) דרישת התקן היא מערכת אנלוגית בעלת טכנולוגיה מתקדמת לגילוי מדויק יותר, ולכן, היא גם האופציה היקרה יותר. יש לציין שכיום רוב המערכות המותקנות בשתי רמות הסיכון, הינן מערכות אנלוגיות.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
תכנון מערכות גילוי אש ועשן
תכנון מערכת גילוי אש ועשן והתקנתה במבנה, יבוצעו בהתאם לתקן 1220 חלק 3 ולתוכנית בטיחות האש (נספח תיאור אמצעים) ויושפע מהפרמטרים הבאים: גודל, גובה, מס’ חדרים, אכלוס מקסימלי, חומרים בשימוש, ייעוד, נקודות מים, נקודות חשמל, קו תקשורת.
רשות הכבאות דורשת, כי תכנון המערכת, יאושר על ידי מכון התקנים, ובגמר ביצוע ההתקנה, תיבדק ותאושר המערכת בפעם השנייה, על ידי מכון התקנים.
6 השלבים משלב התכנון עד לקבלת האישורים.
על מנת להתחיל בתהליך של תכנון, יש לסקור את המבנה וללמוד את רמת הסיכון שלו.
לאחר איסוף הנתונים, ניתן לתכנן את מערכת גילוי האש, באופן שנתוני המבנה וצרכי העסק יתאימו לתקנים והדרישות. יש לבצע תוכניות ושרטוטים המגובים בחישובים, אשר יהוו בסיס לבדיקת ואישור התאמת המערכת. לאחר מכן, ניתן להוציא תוכניות סופיות, לבדיקת ואישור מעבדה מורשית.
בשלב זה, ניתן להוציא את התוכניות אל הפועל, ולבצע התקנה תקנית, לקבל אישורי כבאות, כשבסוף ההתקנה, יש לבצע בדיקת תקינות של המערכת ולקבל אישור מעבדה מורשית בפעם השנייה.
סיכום 6 השלבים:
- אפיון רמת הסיכון במבנה.
- להכין תוכנית וביצוע, על סמך נתונים אלו, ואישור התוכניות על ידי מעבדה מורשית.
- יש להעביר תוכניות גמל מים, לרשות העירונית, להתחברות לשעון מים וקבלת אישורים.
- יש לבצע התקנת תקנית של מערכת גילוי האש.
- לקיים בדיקה סופית על ידי מעבדה מורשית.
- קבלת אסמכתאות ואישורים.
תפקוד המערכת בזמן אמת
מותקנים גלאים המחוברים ומחווטים לרכזת.
רכזת גילוי אש אוספת את אותות הגלאים למידע כתוב במסך תצוגה. חייגן אוטומטי מחובר למוקד בקרה פרטי או של מפקדת מכבי האש הקרובה. כל גלאי מזוהה בשם על גבי המסך. ברגע שהגלאי המסוים מזהה עשן, הוא משדר קריאה לרכזת האש. הרכזת מפעילה אזעקה הנשמעת בכל המבנה.
הרכזת מפעילה את החייגן, אשר מעביר התרעת חירום למוקד אליו הוא מחובר.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.