מה חשוב לדעת – מערכת גילוי אש
מערכת גילוי אש ועשן היא מערכת שנועדה לזהות סכנות מסוג אש ועשן. ע”י נציבות הכבאות, רבים מהמבנים בישראל נדרשים בחובת התקנת מערכת זו, בשל רמת הסיכון המאופיינת במבנה, להלן: מבנים בעלי 6 קומות ויותר, מבנים שעברו תמ”א 38, מבנים, עסקים, מפעלים, מרכזי מסחר ועוד.
מערכת גילוי אשן ועשן שהותקנה ע”פ תקן 1928, הינה תנאי מחייב לקבלת רישיון עסק, אישור כיבוי אש ישראלי, וטופס 4 לאישור אכלוס במבנים.
מערכת זו, היא פרט מציל חיים בעת מקרה של שריפה, תפקידה לזהות סכנות מסוג אש-עשן, ולנתב את המידע למספר גורמים בו-זמנית, בין היתר: תחנת כיבוי האש המוגדרת במערכת (התראה אוטומטית), ולמערכת כיבוי האש האוטומטית במים (מערכת הספרינקלרים), וכמובן, התרעה באמצעות אזעקה למאוכלסי המבנה, כדיי שיוכלו להתפנות במהירות או להערך ככל הניתן.
חברתנו עוסקת בתכנון, אספקה, התקנה ובדיקות של מערכות גילוי אש ועשן ומערכות נלוות, עבור מבנים גדולים וקטנים כאחד, ע”פ תקני מת”י.
כדי לבדוק אם נדרשת התקנה של מערכות גילוי אש במבנה שלכם, השאירו פרטים ונחזור אליכם במועד הנוח לכם.

היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
מערכת זו הינה מערכת אשר חובה להתקין ברוב המכריע של המבנים בישראל, זאת מתוקף התקן הישראלי תקן 1220 חלק 3 מטעם מכון התקנים הישראלי.
מערכת שכזו, כוללת מספר רכיבים אינדיווידואליים כגון: מערכת כריזה והתרעה עם חייגן אוטומטי, רכזת גילוי אש לניהול וניתוב מידע, חיישנים וגלאים הפזורים במבנה, המחוברים יחדיו, לידי סיפוק מגוון יכולות הגנה, התראה, ואינטגרציה עם מערכות נוספות.
נדרש לתחזק מערכת זו מינימום אחת לשנה, זאת מתוקף תקן 1220 חלק 11 של מכון התקנים הישראלי, אשר מספק את הדרישות המדויקות והאספקטים הנדרשים לבדיקה זו, אשר נועדה לוודא כי מערכת גילוי האש המותקנת במבנה שלכם ערוכה לכל תרחיש אליו היא מיועדת.

היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
באילו מבנים נדרשת התקנת מערכת גילוי אש ועשן?
ע”פ תקן 1220 חלק 3, כל מבנה המוגדר כמבנה מגורים, וגובהו עולה על 29 מטרים על פני הקרקע, גם אם מדובר במבנה חד קומתי.
בנוסף, חובה להתקין מערכות גילוי אש גם במבני מלאכה ותעשייה, כאשר שטח המבנה הוא 500 מטר ומעלה. אם מדובר במבנה בעל 3 קומות ומעלה, תותקן המערכת בכל קומות המבנה, זאת בעזרת תכנון נכון ע”פ התקן הנ”ל.
בנוסף, יש להתקין מערכת גילוי אש ועשן בבנייני מגורים חדשים, מעל 6 קומות, לרבות מבנים שעברו פרויקט תמ”א 38.
כמו כן, מחויבים גם משרדים, מבנים ממשלתיים, מבני ציבור, חנויות במרכז משותף/פרטי, חניונים ומגרשים מקורים.
חשוב לציין כי מרבית המבנים החד קומתיים אינם נדרשים בהתקנת מערכת לכיבוי אש, אך למרות זאת, ישנם מבנים חד קומתיים הנדרשים בהתקנת מערכת מסוג זה, בשל הנסיבות הבאות: תפוסה גבוהה של אנשים (למשל מרכזי קניות חד קומתיים), או מקומות תפילה בשל האכלוס הרב, או במפעלים בעלי חומרים דליקים, ומקומות המוגדרים בתור רמת סיכון 2.
מהי מערכת לגילוי אש ועשן במבנה?
מערכת גילוי אש ועשן, הינה מערכת טכנולוגית לאיתור והגנה מפני שריפות , באמצעות מערכת חיישנים הפזורים במבנה.
התקנת מערכות גילוי אש ע”פ תקן 1220 חלק 3 וחלק 11, נועדו לגלות סכנות שריפה בהתהוותם, כאשר יש מספיק זמן לפעול, להתפנות וכו’. גילוי מוקדם, הוא בעל תפקיד משמעותי בהגנה ובטיחות, אותם מעניקים צוותי החילוץ כמו גם במהירות תגובתם, זאת בכדי למנוע סכנת חיי אדם ונזקי רכוש.
איך פועלת מערכת גילוי אש ועשן?
החיישנים הפזורים במבנה, מקבלים אינפורמציה בעזרת ניתוח מצב האוויר במבנה: אוויר עובר אל החיישנים, המבוססים על נפלומטר, כך שכשהאויר עובר בצינורות, הנפלומטר מצליח לזהות חלקיקי עשן באויר, על ידי האור הנלכד ביניהם.
בנוסף, החיישנים מצליחים לזהות חום גבוה או חלקיקים הנוצרים בשלבים הראשוניים של התפתחות אש.
המידע שמתגלה, מועבר ללוח האש, אשר מעביר אות למערכת האזעקה במבנה.
שילוב של מערכות גילוי עשן ואש יחד עם מערכת אזעקה משופרים, מאפשרים קבלת אינפורמציה מדויקת, אודות המקום בו נמצאת הסכנה, ושליחת התרעה על כך בזמן אמת, לגורמים הרלוונטיים.

היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
התראה בעת הסכנה ל- 3 גורמים:
- התראה לנוכחים במבנה, בעזרת אזעקת שמע.
- התראה אוטומטית לתחנת כיבוי האש הקרובה, רק כאשר רמת הסיכון של אותו המבנה מוגדרת כדרגה 2/2.
- התראה אוטומטית למערכת נוספת במבנה, מערכת כיבוי אש, שתפקידה, פשוטו כמשמעו, לכבות באופן אוטומטי את פירצת האש והעשן במבנה, בעזרת זרמי מים אוטומטיים.
הדרישות והתקנים הישראליים בנושא מערכות גילוי אש ועשן במבנה.
תקן 1220, הינו תקן ישראלי מבית מכון התקנים הישראלי, הקובע כי בישראל, חובה להתקין ולתחזק מערכת גילוי אש ועשן, במבנה חדש, פרטי או עסקי, לרבות פרויקטי תמ׳׳א 38. תקן זה מתחלק ל-2 חלקים: תקן 1220/3, ותקן 1220/11:

היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
תקן 1220 חלק 3:
תקן 1220 חלק 3, עוסק בהתקנת מערכות גילוי אש ועשן.
התקן נועד לוודא, כי המערכת שלכם הותקנה ותוכננה בהתאם לצורכי המבנה, ועל ידי גורם המוסמך לכך בחוק.
על פי תקן זה, חלה חובת התקנה, באופן תקני כמפורט בתקן, של מערכת לגילוי אש ועשן, בכל מבנה חדש, כולל עסקים, בנייני ציבור, בנייני מגורים, מגרשים, חניונים, משרדים, חנויות ועוד.
תקן 1220 חלק 11:
תקן 1220 חלק 11, עוסק בנושאי תחזוקה וביצוע בדיקות תקופתיות עבור מערכות גילוי אש.
על פי רשות הכבאות ותקן זה, מערכות גילוי אש הינן מערכות רגישות, ולכן דורשות בדיקה ותחזוקה על בסיס חצי שנתי, ע׳׳י גורם המוסמך לכך ע׳׳י החוק, ויש ברשותו אישור מיוחד מיצרן מערכת גילוי האש אותה רוצה לבדוק ולתחזק במקרה הצורך.
חברת מנע אש תעשיות בע׳׳מ, מוסמכת ומורשה לעבודה עם מיטב היצרנים בשוק, ומעניקה שירותי בדיקה ותחזוקה למערכות גילוי אש, בנוסף לכל שירותיה.
בחירת המערכת ע׳׳פ סיווג רמת הסיכון במבנה:
ישנן 2 רמות סיכון שנקבעו ע׳׳י רשות הכבאות ומכון התקנים.
לכל רמת סיכון יש דרישות שונות מטעם מכון התקנים ורשות הכבאות, וכיוצא בזה, לכל רמת סיכון, מתאימה מערכת שונה.
אפיון רמת הסיכון במבנה מתבצע ע׳׳י חברת מנע אש וחברות נוספות שהוסמכו לכך.
רמת סיכון 1 – רמת סיכון רגילה
רמת סיכון 1, כוללת מבנים בהם הסיכון נחשב רגיל. כגון, מוסדות חינוך, בנייני משרדים, מרפאות, חניונים וכו’.
ברמת סיכון זו, המערכת המינימלית הדרושה בחוק, הינה מערכת אזורית לגילוי אש ועשן.

היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
מערכת אזורית
מערכת אזורית לגילוי אש, הינה מערכת בעלת טכנולוגיה ירודה יותר ביחס למערכות הקיימות בשוק.
מערכת זו, המתבססת על מרכזיה, המחוברת למספר חיישני תקרה אלקטרונים.
החיישנים מפוזרים בחילוק גס וכך מחלקים את המבנה למספר אזורים כלליים בלבד, ולכן, המערכות האזוריות לא נותנת אינדיקציה מדויקת על המקום בו נמצאת הסכנה, במקום זאת הן מצביעות על הסכנה, ברמת האזור בלבד.
אם המבנה שלכם מוגדר כרמת סיכון 1, המערכת האזורית היא אכן הפתרון המינימלי התקין כנדרש בחוק. אך מערכת זו אינה מומלצת בקרב מומחי בטיחות אש, וכיוצא בכך מותקנת פחות ופחות בשנים האחרונות, בשל חסרונותיה, ומכיוון שהאלטרנטיבה המתקדמת יותר היא המערכת האנלוגית, המוזכרת בהמשך.
כדי לדעת את רמת הסיכון במבנה שלכם, צרו איתנו קשר
רמת סיכון 2 – רמת סיכון גבוהה
רמת סיכון 2, כוללת מבנים בעלי סיכון גבוה, כגון, בנייני מגורים חדשים מעל 6 קומות, רבי קומות, מחסנים לחומרים דליקים, בתי חולים, בתי אבות וכו׳.
ברמת סיכון זו, המערכת המינימלית הדרושה בחוק, הינה מערכת אנלוגית לגילוי אש ועשן.
מערכת אנלוגית
מערכת אנלוגית לגילוי אש, הינה מערכת דיגיטלית בעלת טכנולוגיה עילית לאיתור וזיהוי פירצות אש במבנה.
מערכות מסוג אנלוגי, הן הטכנולוגיה המתקדמת ביותר בענף, טכנולוגיה המאפשרת קבלה של אינפורמציה מדויקת אודות המקום בו נמצאת הסכנה ושליחת התראה על כך בזמן אמת לגורמים הרלוונטיים ומונעת סכנות בזמן אמת.
סוג מערכת זו, מתבסס על מרכזיה אנלוגית מתקדמת, המחוברת למספר חיישני תקרה אלקטרונים. החיישנים מפוזרים בחילוק קפדני בין חדרי המבנה ואזוריו, כך שבעת השריפה, המערכת מספקת אינדיקציה מדויקת ונקודתית, אודות מקור פירצת השריפה. לצורך ההמחשה, המידע הנשלף מהמערכת יכול להיות חדר ספציפי מתוך 150 חדרים.
בזמן אמת, המידע המתקבל במערכת, נשלח לשני גורמים:
- המערכת האנלוגית בלבד, שולחת אות פעולה נקודתית אל מתז המים (ספרינקלר) הקרוב ביותר אל מקור הפירצה (ספרינקלרים הינם מערכות כיבוי האש שעובדות במקביל ובתיאום עם מערכות גילוי האש).
- תחנת כיבוי האש הקרובה – אם יש ברשותכם מערכת אנלוגית בלבד, המידע המתקבל במערכת ישלח באופן אוטומטי, אל תחנת כיבוי האש המוגדרת במערכת, כך שכוחות ההצלה יוכלו להגיע לנקודה הנכונה מבלי לסרוק את כל החדרים במבנה, מדובר בזמן יקר המציל חיים.
בנוסף, המערכת מאפשרת בקרה, ושליטה על אזעקות, תקלות, ניקוי גלאים ועוד. המערכת מעבדת את אותות הגלאים, וקובעת ערכים שהם טרום אזעקה, על פי תנאי המקום כגון, קיץ / חורף, יום / לילה וכו׳.
סוג המערכת שתותקן, אזורית או אנלוגית, תיקח לידי חשבון את הנתונים הבאים:
- רמת תפוסה
- אופי אוכלוסיה
- מטעני אש
- גיאומטריה של מבנה
- ייעוד המבנה
- גובה התקרה
- תנאי הסביבה
- מספר החלפות אוויר בשעה
טופס 4 ומערכות גילוי אש
טופס 4, הוא אחד האישורים הסופיים בתהליך בניית מבנה חדש, ומצריך גם את אישור רשות שירותי הכבאות וההצלה בישראל. טופס זה, מאשר כי המבנה מאושר לאכלוס, או לרישוי עסקים במבנה עסקי, והוא עמד בכל הדרישות והתקנים.
מערכת גילוי אש ועשן, העומדת בתקן 1220/3 ו- 1220/11 הינה תנאי חובה לקבלת טופס 4 חתום ע׳׳י רשות הכבאות והגורמים הרלוונטיים.
דרישות רשות הכבאות למיגון מפני אש, מתקיימות במספר אספקטים (לא רק בהקשר של מערכות גילוי אש):
- מניעת שריפה על ידי שימוש בחומרים מעכבי בעירה, וחומרים עמידים באש, וכן מיגון ארונות חשמל ותקשורת, באמצעים תרמיים לזיהוי חום.
- שימוש במערכות לגילוי מהיר של אש והתראה, הם הכרח בהשגת שליטה והצלת חיים.
- שימוש באמצעי כיבוי אש, בפרט כשמדובר בשלב הזיהוי, יסייעו בצמצום נזק. הדבר יכול להיעשות באמצעות ספינקלרים, באופן אוטומטי, או ידנית, בעזרת מטפים, גלגלון, זרנוקים וכו’.
- קיימת סכנת חנק כתוצאה מעשן, ולכן מערכות לשחרור עשן אשר זהו תפקידן, יוצרות מעברים ומקומות בטוחים, בתהליך של חילוץ, בעיקר במבנים רבי קומות.

היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
השירות שלנו הוא השקט והביטחון שלכם
מנע אש מעניקה פתרונות מקיפים בנושא בטיחות אש, הכוללים אספקה, התקנה, תחזוקה ושירות של מערכות לגילוי וכיבוי אש.
התקנה ותחזוקה של מערכות גילוי וכיבוי אש, חדרי משאבות, מאגרי מים, אספקת ציוד כיבוי אש, התקנת מערכות מתח נמוך ועוד.
חברת מנע אש, מחוייבת ברמה האתית, המקצועית, ומצילת החיים, לאפיין בצורה מדויקת את צורכי החלל ולהתאים לו מערכת לגילוי אש ועשן, אשר תתאים לצרכיו הבטיחותיים והחוקיים. מנע אש, עובדת עם החברות המתקדמות בשוק, ומקבלת את הציוד הטכנולוגי המתקדם ביותר עבור לקוחותיה.
החברה נקשרת בכל התקנים של מכון התקנים, ועומדת בכל דרישות רשות הכבאות ושירותי ההצלה, ויש לה הידע והניסיון לעמוד מול כל גורם מסקר, בחברות הביטוח.
החברה מספקה אך ורק ציוד איכותי, מהמעלה הראשונה, ואינה מתפשרת על פחות מכך, ולו בשל עיסוקה בחיי אדם.
מערכות גילוי אש מחיר
מערכות גילוי אש ועשן, הן לא עסק זול. מחירן, נע בספקטרום רחב מאוד, בין כמה אלפי שקלים, לכמה מאות אלפים. הספקטרום הרחב, הינו תוצאה של מספר פרמטרים שונים, בהם:
- גודל המבנה, ככל שהמבנה יהיה גדול יותר, כך נצטרך להתקין בו מספר גלאים גדול יותר, בהתבסס על תקן 1220/3.
- הוספת לחצן מצוקה, במידת הצורך ודרישות התקן.
- הוספת מערכת כריזה, המשמשות להשמעת הודעות או אזעקות במקרה של מצב חירום מסוג פירצת אש או עשן במבנה.
- אפיון רמת הסיכון של המבנה משפיעה על בחירת סוג המערכת, מכיוון שלכל רמת סיכון, קיימות דרישות שונות בתקן, ולפי כך, מותאם סוג המערכת. לדוגמה, ברמת סיכון 1 (רמת סיכון רגילה) דרישת התקן היא מערכת אזורית בלבד (מערכת עם טכנולוגיה נמוכה יחסית, וזולה יותר) בעוד שברמת סיכון 2 (רמת סיכון גבוהה) דרישת התקן היא מערכת אנלוגית בעלת טכנולוגיה מתקדמת לגילוי מדויק יותר, ולכן, היא גם האופציה היקרה יותר. יש לציין שכיום רוב המערכות המותקנות בשתי רמות הסיכון, הינן מערכות אנלוגיות.

היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
תכנון מערכות גילוי אש ועשן
תכנון מערכת גילוי אש ועשן והתקנתה במבנה, יבוצעו בהתאם לתקן 1220 חלק 3, ויושפע מהפרמטרים הבאים: גודל, גובה, מס’ חדרים, אכלוס מקסימלי, חומרים בשימוש, ייעוד, נקודות מים, נקודות חשמל, קו תקשורת.
רשות הכבאות דורשת, כי תכנון המערכת, יאושר על ידי מכון התקנים, ובגמר ביצוע ההתקנה, תיבדק ותאושר המערכת בפעם השנייה, על ידי מכון התקנים.
6 השלבים משלב התכנון עד לקבלת האישורים.
על מנת להתחיל בתהליך של תכנון, יש לסקור את המבנה וללמוד את רמת הסיכון שלו.
לאחר איסוף הנתונים, ניתן לתכנן את מערכת גילוי האש, באופן שנתוני המבנה וצרכי העסק יתאימו לתקנים והדרישות. יש לבצע תוכניות ושרטוטים המגובים בחישובים, אשר יהוו בסיס לבדיקת ואישור התאמת המערכת. לאחר מכן, ניתן להוציא תוכניות סופיות, לבדיקת ואישור מעבדה מורשית.
בשלב זה, ניתן להוציא את התוכניות אל הפועל, ולבצע התקנה תקנית, לקבל אישורי כבאות, כשבסוף ההתקנה, יש לבצע בדיקת תקינות של המערכת ולקבל אישור מעבדה מורשית בפעם השנייה.
סיכום 6 השלבים:
- אפיון רמת הסיכון במבנה.
- להכין תוכנית וביצוע, על סמך נתונים אלו, ואישור התוכניות על ידי מעבדה מורשית.
- יש להעביר תוכניות גמל מים, לרשות העירונית, להתחברות לשעון מים וקבלת אישורים.
- יש לבצע התקנת תקנית של מערכת גילוי האש.
- לקיים בדיקה סופית על ידי מעבדה מורשית.
- קבלת אסמכתאות ואישורים.
תפקוד המערכת בזמן אמת
מותקנים גלאים המחוברים ומחווטים לרכזת.
רכזת גילוי אש אוספת את אותות הגלאים למידע כתוב במסך תצוגה. חייגן אוטומטי מחובר למוקד בקרה פרטי או של מפקדת מכבי האש הקרובה. כל גלאי מזוהה בשם על גבי המסך. ברגע שהגלאי המסוים מזהה עשן, הוא משדר קריאה לרכזת האש. הרכזת מפעילה אזעקה הנשמעת בכל המבנה.
הרכזת מפעילה את החייגן, אשר מעביר התרעת חירום למוקד אליו הוא מחובר.

היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?