תקנות כיבוי אש בלוחות חשמל
תקנות כיבוי אש בלוחות חשמל כוללות 2 תקנים ישראליים, תקן 5210 ותקן 1597. תקנים אלו מתווים את דרישות המינימום לשמירה על בטיחות אש בלוחות חשמל וחדרי השנאה במדינת ישראל, עבור כל מבנה הנדרש לכך ע”פ תקנים אלו.
דרישות אלו, כוללות בין היתר התקנה של מערכות כיבוי אש אוטומטיות, אשר תפקידן לספק מענה ראשוני ואוטומטי לפריצה של שריפה בלוחות החשמל המהווים סכנה עקב המתח החשמלי הנפיץ הנמצא בהן.
בנוסף, תקנים אלו דורשים גם התקנת מערכות גילוי אש ועשן, שתפקידן להתריע למאוכלסי המבנה על סכנה, לספק אותות קריאה אוטומטיים לתחנת הכבאות הקרובה, ולספק גם אותות התראה אוטומטיים המתקשרים אל מערכת הכיבוי האוטומטית, המשמשים כהתנייה (טריגר) לפעולת הכיבוי.
תקנות ותקנים אלו, מתבססים על תקנים של הראשות הבין לאומית להגנה מפני אש, ותקנים ממדינות שונות, ושוכתבו בידי מכון התקנים הישראלי.
חובת העמידה בתקנים
עמידה בתקן כיבוי אש בלוחות חשמל, הינה חובה. מכיוון שתקנות אלו, הינם דבר חובה במדינת ישראל, המגובה בחוקי כנסת ישראל. כאשר מבנה אינו עומד בדרישות תקנות כיבוי אש הנוגעות ללוחות חשמל, יש לכך מספר השלכות משמעותיות שיכולות להשפיע על האכיפה:
אי קבלת רישיון עסק
דרישות רשות כיבוי אש הן תנאי הכרחי לצורך קבלת רישיון עסק בישראל. רישיון זה תלוי בהשגת אישור כיבוי אש מהרשות הראשית לכבאות והצלה לישראל, שניתן רק לאחר עמידה בדרישות הבטיחות האש. זה כולל התקנה ותחזוקה נאותה של מערכות כיבוי אש בלוחות חשמל בהתאם לתקנות כיבוי אש בלוחות חשמל, הכוללות את תקן 1597 ותקן 5210. למעשה, כדי לקבל רישיון עסק, על בעל המבנה להציג מסמכים המוכיחים עמידה בדרישות הכיבוי, לרבות אישור כיבוי אש בתוקף.
אי קבלת אישור כיבוי אש
אישור כיבוי אש, הכולל סדרת אישורים, נועד לוודא עמידה בדרישות תקנות כיבוי אש בלוחות חשמל, המוגדרות גם לפי תקן 1597 ותקן 5210. מדובר בתהליך קרדינלי להבטחת עמידה בדרישות הבטיחות הכלליות, המיועדות גם לבטיחות אש בלוחות חשמל לפי תקנים אלו. ללא קבלת אישור כיבוי אש, לא ניתן להמשיך בתהליך קבלת רישיונות נוספים.
טופס 4 לאכלוס מבנה
טופס 4 הוא מסמך חיוני הנדרש לאכלוס מבנה חדש או לשיפוץ מבנה קיים. לקבלת טופס זה, יש להציג אישורים מרשויות שונות, וביניהם אישור כיבוי אש מהרשות הראשית לכבאות והצלה לישראל, אשר כולל גם את אישור התקינות של מערכות כיבוי אש בלוחות חשמל בהתאם לתקנות כיבוי אש בלוחות חשמל, לרבות תקן 1597 ותקן 5210.
סנקציות ואכיפה:
אי עמידה בתקנים ובדרישות תקנות כיבוי אש בלוחות חשמל, כולל תקן 1597 ותקן 5210, עלולה להוביל לסנקציות שונות:
סנקציות חוקיות:
מבנים שאינם עומדים בדרישות התקן עלולים להיחשף לסנקציות חוקיות, כגון הפסקת פעילות עסקית או צווים לסגירה עד להשלמת העמידה בדרישות. אי עמידה בדרישות עלולה לעכב את קבלת רישיונות עסק, אישורים לאכלוס או אישורי כיבוי אש. עיכובים אלו יכולים להשפיע על פעילות העסק או השימוש במבנה.
איך נדרש לפעול על פי תקנות כיבוי אש בלוחות חשמל?
עם קבלת דרישת ביצוע עבור תקנות כיבוי אש בלוחות חשמל מהראשות הראשית לכבאות והצלה, יש לפנות לחברת בטיחות אש מוסמכת, להוציא לפועל את הדרישות, ולהגיש אותן אל הראשות הראשית לכבאות והצלה. מועד ההגשה של הדרישות הללו, לא יאוחר מהתאריך הנקבע במסמכים המתקבלים מן הראשות הראשית לכבאות והצלה.
סדר הפעולה עבור תקנות כיבוי אש בלוחות חשמל:
- קבלת הדרישה מן הראשות הראשית לכבאות והצלה לישראל.
- פניה לחברת בטיחות אש המוסמכת לכך ע”פ תקן 5210, תקן 1597, ותקנים משלימים כמו תקן 1220 חלק 3 וחלק 11
- ביצוע הדרישות בפועל, הכוללים תכנון, התקנה ובדיקת תקינות.
- מילוי מסמך אישור התקינות, ושליחתו אל הראשות הראשית לכבאות והצלה לישראל – טופס מס’ 5 עבור מערכות כיבוי אש אוטומטיות בגז, ע”פ תקנים 5210, 1597.
- זימון בדיקה פיזית של מכון התקנים הישראלי לאישור העמידה בדרישות התקן.
- קבלת אישור התקינות של המערכות מידי מכון התקנים הישראלי (מת”י).
- צירוף מסמכי העמידה בדרישות התקן אל תיק המסמכים המרכיב את תנאי הזכאות לקבלת אישור כיבוי אש כולל.
כיבוי אש בלוחות חשמל
המתח הגבוה שעובר בלוחות חשמל, הופך אותם למקור נפיץ ומסוכן לפירצות אש, בעוד שקיים מצב בו מערכות כיבוי אש סטנדרטיות אינן כשירות לכסות את הנזקים הנגרמים מתוך לוחות חשמל מכיוון שהן מבוססות על מים, שיכול לגרום נזק רב ללוחות החשמל, וסכנת התחשמלות לכלל מאוכלסי המבנה, לכן במקרים כאלו, כדיי להמנע ממצב מסוכן זה, הפתרון האידאלי הוא שימוש בשני סוגים של מיני מערכות אוטומטיות לכיבוי אש. במאמר זה נציג לכם את 2 הפתרונות האידאליים והמרכזיים בשוק, לגילוי וכיבוי אש בלוחות חשמל באופן אוטומטי.
שריפה בארון חשמל
שריפה בארונות חשמל היא תרחיש בעל סבירות אפשרית, עקב המתח החשמלי הגבוה העובר בלוחות חשמל, כך שקיומו של לוח החשמל במבנה, מעלה את רמת הסיכון במבנה לשריפה, ודורש התחייסות מעשית בפאן הבטיחותי (התקנת מערכות כיבוי אש אוטומטיות, בקרה ותחזוקה תקופתית).
במקרה של סכנה מסוג זה, אין להשתמש במים, או בצינורות המים המצויים בארונות כיבוי האש על מנת לכבות את השריפה בארון החשמל, מכיוון שאין לערבב בין מים לחשמל מסכנת קצר חשמלי.
במקרה זה נדרש לפעול בכמה שלבים:
- מזעיקים מיד את כוחות ההצלה תוך ציון שמדובר בשריפה הפרצה מלוח החשמל במבנה.
- התפנות מהירה מהמבנה ללא שימוש במעלית או כל גורם חשמלי, יציאה דרך מדרגות החירם.
גילוי וכיבוי אש בלוחות חשמל
פתרון בטיחות האש עבור לוחות חשמל, מורכב מפעולות של גילוי הסכנה, וכיבויה האוטומטי. פתרון זה מורכב מגלאי עשן המקושרים למערכת כיבוי האש האוטומטית, הפועלים יחדיו לגילוי וכיבוי האש.
מובילים את בטיחות האש בישראל עם שירות 360° בפריסה ארצית.
סיוע אקטיבי
מול הרשויות
מערכות איכות
שיוצרות פחות תקלות
איש קשר צמוד
לניהול שוטף
בטיחות אש
360°
בין לקוחותינו
התייעצו עם חברת בטיחות אש מוסמכת ומנוסה:
הסכנה בלוחות חשמל:
לוחות החשמל במבנה עלולים להתחמם ולגרום לשריפה מכוח החשמל, במיוחד כאשר זרם החשמל גבוה, וכתוצאה מכך חוטי המגע נחשפים להתחממות מחודשת. כ-50% מהשריפות נגרמות מקצרים בלוחות חשמל.
החוק במדינת ישראל
חוק הרשות הארצית לכבאות והצלה שנת 2012 התשע”ב, קובע הוראות בטיחות אש שונות, המצטרפות לתקנים הישראלים 1597, ותקן 5120 המתייחסים לסוגיית שמירה על בטיחות אש תקנית בלוחות חשמל:
בלוחות החשמל הממוקמים במבנה הפרטי או העסקי, יותקנו כחובה המערכות הנ”ל, בהתאם לעוצמת הזרם הנמדד באמפר הנמצא בהן:
- לוח חשמל הכולל זרם של 63 אמפר, נדרש להתקין גלאי עשן 1 ויחיד לפחות בלוח החשמל שלו, בנוסף למערכות גילוי וכיבוי האש הנדרשות.
- לוח חשמל הכולל זרם של 80 אמפר, נדרש להתקין גלאי עשן 1 לפחות בלוח החשמל שלו, ובנוסף, נדרש להתקין גם מערכת אוטומטית לניתוק לוח החשמל ממקור ההזנה בזמן אמת. זאת בנוסף למערכות גילוי וכיבוי האש, ומערכות הבטיחות השונות במבנה.
- לוח חשמל הכולל זרם של 100 אמפר ומעלה, נדרש להתקין מערכת גילוי אש הכוללת מספר גלאים, מערכת כיבוי אש יבשה אוטומטית, ומערכת לניתוק לוח החשמל ממקור ההזנה, בנוסף למערכות גילוי וכיבוי האש המותקנות במבנה.
המערכות יותקנו ע”פ התקנים הישראליים
- מערכות גילוי האש והעשן המותקנות בלוח החשמל, יותקנו ע”פ התקן הישראלי, תקן 1220 חלק 3, ויתוחזקו ע”פ תקן 1220 חלק 11.
- מערכת כיבוי האש היבשה והאוטומטית אשר מותקנת בלוח החשמל, תותקן ע”פ התקן הישראלי, תקן 5210, או ע”פ תקן 1597 המתייחס למערכות כיבוי אש אוטומטיות בגז כיבוי, בהתאם למערכת המותקנת.
שני הפתרונות התקניים לכיבוי אש אוטומטי בלוח החשמל
שני הפתרונות התקניים והנדרשים עבור כיבוי אש בלוחות חשמל, הינם מערכות כיבוי אש אוטומטיות, המבוססות על חומרי גז וקצף: FM 200, ו-אירוסול. מערכות אלו הינם מעיין מטף כיבוי אש בארון החשמל, הפעול באופן אוטומטי, ללא תלות בחשמל.
שימוש במיכל כיבוי אוטומטי עם גז FM 200
FM 200 הוא גז כיבוי אש ידידותי לסביבה המשמש במערכות כיבוי לשריפות מסוג A, B ו-C. זה פועל על ידי דיכוי התגובה הכימית של האש, ספיגת חום, הפרדת האוויר מהלהבות וקירור האזור הפגוע כדי למנוע בעירה מחדש. לגז חיים אטמוספריים קצרים ופוטנציאל מינימלי להתחממות כדור הארץ.
– מערכת fm-200 נקייה וקלה יותר לתפעול.
– הכיבוי מהיר מאוד.
– הגז ידידותי לסביבה ואיכותה, אינו מזיק לשכבת האוזון ולא לוקח חלק בהתחממות הגלובלית.
– לא מותיר אחריו שאריות ולכלוך, ובכך לא נגרם נזק, ללוח החשמל.
לאחר פריקת מיכל הכיבוי fm-200, ניתן למלא אותו מחדש, והוא רב שימושי, בניגוד למיכל אירוסול, שאינו ניתן למילוי, הוא חד פעמי ודורש החלפה במיכל חדש.
מיכל כיבוי אוטומטי מסוג fm-200, הינו המיכל המומלץ ביותר מבין האופציות הקיימות, מכיוון שהוא איכותי יותר, מבצע את פעולת הכיבוי בצורה נקייה, יעילה, פועל בצורה ירוקה, תוך שמירה על איכות הסביבה.
היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
לקבלת שירות,
השאירו פרטים ואנו ניצור איתכם קשר:
לקבלת שירות
השאירו פרטים, ואנו ניצור איתכם קשר:
מובילים את בטיחות האש בישראל
מובילים את בטיחות האש בישראל
לשיחת ייעוץ ללא עלות, השאירו פרטים.
לשיחת ייעוץ ללא עלות, השאירו פרטים:
מחירו של FM 200 לעומת אירוסול:
מערכות הכיבוי האוטומטיות מסוג FM 200, הינן יקרות יותר ממערכות המבוססות על אירוסול, בשל חומרי הגלם היקרים יותר ויתרונותיהם הרבים שצוינו לעיל.
התקן המתווה את FM 200
מערכות כיבוי אש אוטומטיות המבוססות גז, כמו FM 200, מותקנות, נבדקות ומתוחזקות ע”פ תכתיביו של תקן ישראלי ת”י 1597, תקן זה מכתיב מס’ נהלים ברורים.
תקן 1597 כיבוי בגז
תקן ישראלי ת”י 1597, הינו תקן המתווה את דרישות המינימום הנדרשות להתקנה ותחזוקה של מערכות כיבוי אש אוטומטיות מבוססות גז.
תקן זה מבוסס על התקן האמריקאי, תקן NFPA-2001, של האגודה הלאומית להגנה מפני אש הקיימת כ-125 שנים. השכתוב והתוספות הישראליות התבצעו ע”י מכון התקנים הישראלי, כמו בכל תקני בטיחות האש בישראל.
תקן זה דורש אישור אישור של מעבדה מורשית כי מערכות כיבוי האש המבוססות בגז, תוכננו והותקנו ע”י דרישות תקן 1597
תקן 1597 אינו חל על מערכות כיבוי אש אוטומטיות הבוססות על מים/פחמן דו-חמצני/קצף כחומר הכיבוי. אלא תקן זה מתייחס אך ורק למערכות המבוססות על גז, כמו מערכת FM-200, חדרי השנאה, וכיבוי אוטומטי בלוחות חשמל בגז.
תקן 1597 מחייב בדיקת תקינות מקיפה של מערכת הכיבוי בגז אחת לשנה לפחות, התתבצע ע”י גורם המוסמך לכך בלבד, המחזיק בהיתר רלוונטי מטעם מכון התקנים הישראלי (מת”י), תקף וחתום, על שם תקן 1597. לאחר הבדיקה, יש לדווח עליה לרשות הארצית לכבאות והצלה בעזרת טופס דיווח (טופס מס’ 5 – אישור תקינות כיבוי בלוחות חשמל), הנדרש למילוי ע”י הגורם המבצע את הבדיקה. יש לשלוח טופס זה אל מוקד שירות ומידע כבאות והצלה לישראל, במייל: tservice@102.gov.il
עיקרי תקן 1597:
תקן 1597 של מכון התקנים הישראלי מספק הנחיות ודרישות מינימליות עבור התקנה, בדיקה ותחזוקה של מערכות גזי כיבוי אוטומטיות בלוחות חשמל. התקן מבוסס על תקנים בינלאומיים כגון NFPA 2001.
דרישות תכנון והתקנה
- חובה לבצע הערכת סיכונים לפני ההתקנה, בהתבסס על הערכה של יועץ בטיחות אש מוסמך, לפי תקן 1597.
- התכנון חייב להתבצע על ידי חברת בטיחות אש מוסמכת עם היתר תקף לפי תקן 1597.
- ההתקנה צריכה להתבצע בהתאם להנחיות תקן 1597 ודרישות יצרן הגז, כדי להבטיח פעולה תקינה בזמן חירום.
תחזוקה ובדיקות
- יש לבצע בדיקות לפחות אחת לשנה, בהתאם לדרישות היצרן ורשות הכבאות.
- התחזוקה תתבצע אך ורק על ידי חברה מוסמכת עם היתר תקף לפי תקן 1597.
- הערכה במהלך הבדיקות תכלול: בדיקת תפקוד רכיבי המערכת, מדידת לחץ המיכלים, בדיקת מצב המיכלים, מדידת רמות הגז, בדיקת חיבורי הצנרת, בדיקות אטימות, בדיקת עמידות בתנאים סביבתיים.
תחזוקה שוטפת
- ניקוי רכיבי המערכת ותיקון תקלות מיידית.
- מילוי הגז לפי הוראות היצרן ובדיקות לאחר מילוי.
- שדרוג רכיבים בהתאם לצורך ולשינויים בתקן.
- התאמה לשינויים בדרישות התקן והרגולציה.
דרישות עמידה בתקן
- המחוייב לעמוד בתקן: כל מבנה עם לוח חשמל מעל 63 וואט, מבנים חדשים, מבני ציבור, קניונים, בתי מלאכה, חנויות מסחר, בתים פרטיים, בתי חולים ומוסדות חינוך.
- התקנת מערכת כיבוי אוטומטית בגז בהתאם להנחיות התקן, כולל התממשקות עם מערכות גילוי והתרעה.
- בדיקות לאחר התקנה על ידי בודק מוסמך ומכון התקנים הישראלי.
השלכות אי עמידה בתקן 1597
הפסקת פעילות עסקית, עיכוב ברישיונות ואי קבלת אישור כיבוי אש, עמידה בתקן מהווה דרישת חובה לקבלת רישיון עסק וטופס 4 לאכלוס מבנה.
הכשרה והדרכה
כל העוסקים בהתקנה ובתחזוקה של מערכת FM-200 חייבים לעבור הכשרה מטעם מכון התקנים הישראלי.
כיבוי אש אוטומטי בלוחות חשמל בעזרת מערכת ארוסול:
מערכת אוטומטית כיבוי אש בעזרת מיכל ארוסול, היא מערכת המורכבת ממנוע, צינורות, שסתומים, ומיכל חומר.
מכלי האירוסול המשמשות את מערכות כיבוי אוטומטיות, הן מוכרות ומאושרות כתחליף לכיבוי בגז. הן פועלות על ידי הצפת החלל בתרכובת כימית על בסיס פוטסיום (קצף) שמטרתה היא לנטרל ולדכא את הלהבות. התרכובת היא ידידותית לסביבה ומתאימה לכיבוי שריפות של חומרים מוצקים, נוזלים, גזים וחשמל במקומות סגורים.
איך המערכת עובדת?
במקביל לתחילת פעילות אזעקת האש במבנה/בלוח החשמל, הרכזת גילוי האש המנצחת על האירוע ומקשרת בין כל המערכות שולחת אות (סיגנל) אלקטרוני אל מערכת הארוסול האוטומטית.
מערכת האירוסול מקבלת את אות הפעולה, ומתוכנתת להפעיל ניצוץ חשמלי הגורם לאש, שגורמת לשינוי כימי בתרכובת הארוסול, כך שתרכובת זו הופכת ממוצקת, ליותר נוזלית ומנופחת. חלקיקי החומר הנפלטים מהמערכת מכסים ומדכאים את השריפה, הם גוברים על האש בעזרת נוכחותם והפיזי והמבנה הכימי שלהם, החונק את האש ולא מאפשר לה להתפשט.
בזמן זה, כוחות ההצלה המקושרים למבנה, מקבלים גם הם אות התראה, כי במבנה ישנו חשש ממשי לקיום שריפה ברגעים אלה, כוחות הביטחון הקרובים ביותר מצמצמים כוחם אל האירוע, ומשתלטים על הסכנה גם באופן הידני והמסורתי.
יש לזכור שמערכות מסוג ארוסול, כמו מגוון מערכות אוטומטיות לכיבוי אש, מהוות רק את המענה הראשוני לפירצת שריפה, ויש להשתמש בכל האמצעים, האוטומטיים, הידניים והכוח האנושי, כמוגדר בחוק, בכדיי להשתלט על שריפה.
מיכל כיבוי מסוג אירוסול עבור כיבוי אוטומטי בלוח החשמל
מיכול אירוסול משמש כאמצעי כיבוי אוטומטי בלוחות חשמל, ומונע שריפות שנגרמות עקב קצר חשמלי באותם לוחות, את מטף כיבוי זה יש לבדוק במסגרת בדיקת אישור תקינות מטפים שמתבצעת בין פעם לפעמיים בשנה.
מיכל ארוסול או אירוסול, מופעל באופן אוטומטי בטמפרטורה של כ-70 מעלות צלזיוס ומעלה.
המיכל מאושר ע״י מכון התקנים הישראלי – תקן ישראלי 5210.
קיימים מגוון גדלים של מיכלי אירוסול 200/100/60 גרם.
- אירוסול הינו מיכל כיבוי זול משמעותית ביחס ל- fm-200.
- מיכל אירוסול, הינו מיכל פנימי, המותקן בתוך לוחות חשמל, ולכן חוסך מקום בשטחי חוץ.
חסרונות אירוסול עבור כיבויים אוטומטיים
לאחר פריקת מיכל האירוסול, נוצר ״ענן״ של חומר הכיבוי, אשר גורם לעיתים לנזקים בלוחות ומותיר ״לכלוך״ בתוך הלוח.
אחזקת מיכל האירוסול, יקרה יותר מבין האופציות, מכיוון שלאחר הפריקה, נדרש מיכל חדש, היות ולא ניתן למלא אותו.
תקן 5210 – כיבוי אש בלוחות חשמל מבוסס אירוסול
תקן 5210 – כיבוי באירוסול
תקן ישראלי ת”י 5210 מספק הנחיות להתקנה ובדיקת מערכות כיבוי אש מבוססות אירוסול. התקן מהווה תרגום של סעיף 1.1 מהתקן הניו-זילנדי/אוסטרלי, עם התאמות שביצע מכון התקנים הישראלי.
הנחיות תקן 5210
התקנה ובדיקת מערכות האירוסול יתבצעו אך ורק על ידי גורם מוסמך בעל היתר תקף מטעם מכון התקנים הישראלי. זמן פריקת המערכת לא יעלה על 120 שניות עבור 85% מצפיפות החלל. המערכת נדרשת לבדיקה שנתית לפחות, אלא אם כן צויין אחרת. לאחר פריקת המיכל, יש להחליף אותו ולבצע בדיקת תקינות. לאחר התקנה או בדיקה, יש למלא את “טופס מס’ 5” ואותו לשלוח למוקד שירות ומידע כבאות והצלה לישראל במייל: tservice@102.gov.il.
הצבת שלט “חשמל, לא לכבות במים”
יש להציב שלט תקני וברור שעליו כתוב “חשמל, לא לכבות במים”. שלט זה נועד למנוע סכנות הקשורות במגע בין חשמל למים בעת שריפות.
תחזוקת מערכת גילוי האש בלוח החשמל
מערכת גילוי האש בלוח החשמל צריכה להיות במצב תקין בהתאם לחוק ולתקן 1220 חלק 3 וחלק 11. היא נדרשת לבדיקה אחת לשנה, כחלק מביקורת בטיחות אש שנתית.
בדיקת חשמל 5-שנתית
מערכת החשמל בלוח תיבדק אחת ל-5 שנים על ידי גורם מוסמך שאינו חברת בטיחות האש, מאחר ולוחות חשמל לא תקינים מהווים סכנות של התחשמלות ושריפות. הבדיקות צריכות להתבצע בהתאם לחוק החשמל התשי”ד 1954.
בדיקת מערכות כיבוי באירוסול
לפי תקן 5210, בדיקות למערכות כיבוי אש באירוסול ייערכו אחת לשנה. הבדיקה כוללת מספר פרמטרים כגון: תוקף חומר הכיבוי, חיבור תקין של חלקי המערכת, תקינות מיכל האירוסול, פעולה תקינה של המנוע והמערכת החשמלית, ותגובה לאותות מהרכזת.
אכיפת התקן
תקן 5210 כפוף לחוקי מדינת ישראל ונאכף על ידי הרשות הראשית לכבאות והצלה. אי עמידה בתקן יכולה להוביל לסנקציות כגון: אי קבלת רישיון עסק, אי קבלת אישור כיבוי אש, ולא יינתן טופס 4 לאכלוס מבנה. עמידה בתקנים נדרשת לצורך עמידה בדרישות החוק והבטיחות.
התקן והדרישות הנלוות מבטיחים שמירה על תקני הבטיחות והכיבוי במבנים, תוך שמירה על תקינות המערכות ועמידה בדרישות החוק.
אישורים רלוונטיים
אישורי בטיחות האש הרלוונטיים עבור נושא כיבוי וגילוי האש בלוחות חשמל. הינם:
- אישור תקינות המערכת האוטומטית לגילוי אש ועשן (טופס 4 – אישור תחזוקה מערכת גילוי אש), זאת ע”פ תקן 1220 חלק 3 וחלק 11 המתייחסות לתקינותה, בדיקתה ותחזוקתה של מערכת גילוי האש במבנה.
- אישור תקינות מערכת הכיבוי והניתוק האוטומטית עבור מערכת החשמל.
- אישור תקינות, בדיקה ותחזוקה תקף תאריכית העונה לדרישות תקן 5210 בעבור מערכת כיבוי האש האוטומטית בגז, אשר מעיד על הימצאות מערכת זו תקינה, ואשר בוצעה בדיקה במהלך השנה האחרונה.
- כל האישורים נדרשים להיות תקפים תאריכית בטווח של שנה לכל הפחות אלה אם כן הרשות הארצית לכבאות והצלה הגדירה אחרת בהתאם לצורכי המבנה/לוחות החשמל.
- כל האישורים הקשורים לבטיחות אש, נדרשים להחתם ע”י מעבדה מוסמכת לבטיחות אש, או חברת בטיחות אש המוסמכת לכך בתוקף מטעם מכון התקנים הישראלי, בהסמכות לתקנים: תקן 5210, תקן 1220 חלק 3 וחלק 11, תקן 1597, תקן 1596, ותקן 1928, בהתאם לבדיקה או ההתקנה הנדרשת.
השירות של חברת מנע אש
חברת מנע אש בע”מ, עוסקת בתכנון, התקנות ותמיכה, במערכות כיבוי אש אוטומטיות, בגז fm-200 ומכלי גז מסוג אירוסול לחדרי מחשב, חדרי תקשורת, ארכיבים, לוחות חשמל, וכמו כן, מבצעת התקנות ותומכת בכיבוי באמצעות אירוסול.
החברה משווקת מכלי כיבוי, למערכות כיבוי אוטומטי, המיוצרים על ידי מיטב היצרנים המובילים בעולם, העומדים בתקן הישראלי כמו גם בתקן האירופאי, איכותם אינה מוטלת בספק, והם עומדים בחפיפה אחת מול דרישותינו, כחברה הנותנת שירותים מצילי חיים.
כחלק ממחלקת התמיכה, החברה מפעילה מערך שירות טכני נרחב ומקצועי, מהשורה הראשונה בארץ, המורכב מצוות מוסמך על ידי היצרן.
לסיכום
לסיכום, ישנן סכנות הכרוכות בהימצאות בלוחות חשמל במבנה, והשפעתם על בטיחות אש. מערכות כיבוי אש אוטומטיות על בסיס מים אינן מתאימות לשימוש בלוחות חשמל, ולכן הפתרון החוקי והתקין הינם שני פתרונות עיקריים: מערכות כיבוי אש אוטומטיות המבוססות גז FM 200, המספק כיבוי מהיר וידידותי לסביבה, או לחליפין – מיכל אירוסול, שזול יותר אך בעל חסרונות רבים כגון לכלוך, וכרוך בעלויות תחזוקה גבוהות לאחר כל שימוש.
זכרו, אם נדרשתם לפעול ע”פ תקן 5120, או תקן 1597 עבור בטיחות אש בלוחות חשמל, פנו למעבדה/חברת בטיחות אש המוסמכת לכך, קדמו את ההליך החוקי בנושא, ודווחו לרשויות.
- דרישות התקנות משתנות בהתאם לפי עוצמת הזרם בלוח החשמל, יש להיוועץ עם חברת בטיחות אש מוסמכת בנושא, כמו חברת מנע אש.
- ראשית, יש לוודא התקנה של מערכת כיבוי אש מתאימה בלוחות החשמל בהתאם לעוצמת הזרם ולדרישות החוק והתקנים הישראלים.
- שנית, יש לבצע תחזוקה שוטפת ובדיקות תקופתיות של המערכות בעזרת חברת בטיחות אש המוסמכת לכך ע”פ אחד מהתקנים הישראליים, כדי להבטיח את פעולתן התקינה והיעילה.
כך תבטיחו את הבטיחות המרבית בלוחות החשמל, ובמבנה ככלל, ותמנעו פגיעה בחיי אדם ורכוש.