סקרנו עבורכם את כל המידע שחשוב לדעת בנושא בדיקת מטפים שנתית: מי מוסמך לכך, מה בודקים? מה חשוב לדעת ברמה האישית? ומידע נוסף ומקיף על ביקורות, בדיקות ותחזוקה של מטפים עבור כל מבנה פרטי או עסקי, החייב בהחזקת ציוד כיבוי אש מסוג מטף כיבוי אש, כגון: בעלי עסקים, דיירים בבניין רב קומות, מנהלי בניינים או גורמים אחראיים אחרים. ואפילו: בעלי רכבים ממגוון רחב של סוגים הנדרשים להחזיק מטפים ולתחזק אותם.
מובילים את בטיחות האש בישראל עם שירות 360° בפריסה ארצית.
סיוע אקטיבי
מול הרשויות
מערכות איכות
שיוצרות פחות תקלות
איש קשר צמוד
לניהול שוטף
בטיחות אש
360°
בין לקוחותינו
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
במאמר הבא נסקור מה ההבדל בין בדיקה חודשית לבדיקה שנתית, מה כוללת כל אחת מבדיקות המטפים, מה חשוב לוודא, מי יכול לבצע בדיקת מטפים מבחינה חוקית, מהי החשיבות של מטפי כיבוי אש במבנה שלכם, ומהי חשיבות הבדיקה שלהם. אנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר.
כמה פעמים בשנה יש לבדוק מטפים?
יש לבדוק את המטפים פעם אחת בשנה ע”י גורם המוסמך לכך. מטפים חייבים להיבדק לפחות פעם בשנה על ידי איש מקצוע בעל התעודה הנדרשת ממכון התקנים הישראלי. הבדיקה נועדה כדי לוודא שהמטפים תקינים ומוכנים לשימוש בעת הסכנה. במהלך הבדיקה, תתבצע בדיקת לחץ, בדיקת משקל ובדיקה ויזואלית על מנת לוודא שהמטף תקין.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
בנוסף לבדיקה השנתית, מומלץ לבצע בדיקה עצמאית אחת לחודש
בנוסף, מומלץ לבצע בדיקה ויזואלית חודשית של המטפים שלכם באופן עצמאי (כמובן שאתם מוזמנים להתייעץ תמיד). בדיקה זו צריכה לכלול וידוא שהמטף נמצא במקום המיועד לו, הוראות ההפעלה קריאות, ידית ההפעלה והזרבובית נקיות מחסימה, והמטף אינו חסום, פגום או אכול.
מדריך נגיש לביצוע בדיקה ויזואלית עצמאית אחת לחודש (מומלץ):
- ודאו כי אכן כל מטף במבנה שלכם נמצא במקום התקני שהוגדר לו בתוכנית בטיחות האש של המבנה שלכם (נספח לתיאור אמצעים). אם אחד המטפים או יותר נמצאים בארון, וודאו כי הארון מסומן באופן בולט במדבקה “מטפים/ציוד כיבוי אש/אמצעי כיבוי אש/ארון כיבוי אש, וכי המדבקה קריאה ממרחק של כמה מטרים, והיא מסומנת בצבע אדום הבולט לעין. בנוסף, חשוב לוודא כי הארון אינו נעול, וניתן לפתוח אותו בקלות.
- ודאו כי ניצרת המטף שלכם עדיין נצורה, מה שמסמל כי לא נעשה שימוש במטף שלכם. מומלץ להביט גם על מד הלחץ של המטף, ולוודא שמד הלחץ בסקאלה נמצא באזור הירוק, מה שמסמל כי אכן לחץ המטף תקין.
- אם ישנם דיירים או עובדים חדשים הנמצאים במבנה שלכם כאורח קבע מעתה – דאגו להראות להם את מיקום המטפים, ולהעביר להם את הוראות השימוש שקיבלתם מחברת בטיחות האש שמלווה ומדריכה אתכם בנושא. מידע על שימוש במטפים נמצא בתוכנית בטיחות האש שלכם, הנבנת על הוראות נציב 532, ומיושמת ע”י חברת בטיחות האש בפועל.
- וודאו כי המטף שלכם כולל את כל חלקיו, וכי לא בוצע בו כל שינוי כמו חסימה, תלישה, ונדליזם, עיקום או שבר.
- היו עירניים לתאריך הבדיקה השנתית שלכם, העלו תזכורת אוטומטית בטלפון הנייד שלכם, בעבור הבדיקה השנתית.
חשוב לציין כי הבדיקה החודשית לא נועדה להחליף את הבדיקה השנתית, אלא להתקיים לצידה.
מי מוסמך ויכול לבצע בדיקת מטפים שנתית?
חברת בטיחות האש אשר התקינה את המטפים שלכם, מחזיקה גם בהיתר לתחזק אותם (מדובר בהיתר נפרד ע”פ תקן 129 חלק 1), ואם היא מחזיקה בו בתוקף, והיא פנויה לעשות זאת – פנו אליה, קבלו הצעת מחיר מתאימה וקבעו תאריך שלא יאחר את המועד השנתי.
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
בעבר, היה מקובל לפעול כי אך ורק החברה אשר התקינה את המטפים שלכם – תבוא אליכם לבצע בדיקת מטפים שנתית.
אך שוק בטיחות האש ב-2024 מכיל חברות רבות, תחרות רבה הכוללת השוואה בין הצעות מחיר אטרקטיביות, וסטנדרטי שירות וזמינות שמאפשרים לכם לבחור את החברה שתבצע את הבדיקה השנתית עבור מטפי כיבוי האש שלכם. גם אם היא לא החברה שהתקינה והגדירה את המטפים שלכם בעצמה.
לפעמים לא מתאפשר לחברה שסיפקה לכם את המטפים להגיע לבדיקה
לעיתים, יש חוסר מענה מצד חברת בטיחות האש, מכיוון שהם תפוסים באותם התאריכים, או שהם לא מתזכרים את הלקוחות שלהם לבצע בדיקה שנתית, ואפילו בגלל שישנן חברות שיבצעו בדיקה במחיר נמוך ותחרותי יותר.
ניתן לבצע בדיקה אצל כל חברה המוסמכת לכך:
כל חברת בטיחות אש זמינה, המחזיקה בהיתר של מכון התקנים הישראלי ע”פ תקן 129 חלק 1, התקף תאריכית, רשאית לבצע בדיקת מטפים שנתית, גם אם היא לו זו שהתקינה את המטפים בעצמה.
ההיתר שלנו לבדיקת מטפים בכפוף להוראות תקן 129 חלק 1:
Powered By EmbedPress
הבדיקה השנתית מתבצעת בהתאם לתקן 129 חלק 1
תקן 129 חלק 1 של מכון התקנים הישראלי הוא תקן העוסק בבקרת מטפי כיבוי אש, ומספק מערך הנחיות לבדיקה ותחזוקה של מטפים ניידים. הוא מתאר את התדירות וההיקף של הבדיקות הנדרשות, כדי לוודא שהמטפים תקינים.
הוא מחייב אחסון חומרים מסוכנים באזור מאוורר היטב ומרוחק מאור שמש ישיר, מקורות חום, ניצוצות והצתה. כמו כן, הוא מתאר נהלים ספציפיים לסימון וטיפול נאותים בחומרים מסוכנים, כמו גם תכניות תגובת חירום לשפכים או שחרורים בשוגג.
בכלליות, תקן 129 חלק 1 מתאר קריטריונים לאחסון, טיפול וסילוק בטוחים של המטף, בשל החומרים המסוכנים הנמצאים בו.
עוד סעיפים בתקן 129 מורים על הדרישות למטפים, לרבות סוג המטף, מיקום המטף, הכמות, דרישות הבדיקה והתחזוקה וההכשרה הנדרשת לכוח אדם.
מה בודקים בבדיקת מטפים שנתית?
בבדיקת מטפים שנתית נבדקים מספר פרמטרים כדי לוודא שהמטפים עומדים בתקנים ומספקים את הביצועים הרצויים. הנה כמה מהנקודות העיקריות שבודקות בבדיקה:
- מיקום ונגישות:בודקים אם המטפים ממוקמים במקומות הנכונים ואם הם נגישים לשימוש בצורה נוחה ובטוחה.
- תוקף: בודקים את תוקף המטפים על ידי בדיקת תאריכי התפוגה והאם הם עומדים בתקנים המקובלים.
- מצב פיזי: בודקים את מצבם הפיזי של המטפים, כולל האם הם נשמרים במצב תקין ולא ניזוקים.
- מד הלחץ: בודקים את מד הלחץ של המטפים כדי לוודא שהם עוברים את בדיקת הלחץ ושהם תקינים לשימוש. בדרך כלל, חלוקת הצבעים במד הלחץ מציינת את רמת הלחץ במטפים – צבע ירוק מעיד על לחץ תקין, צבע צהוב מעיד על צורך בתיקון או בהחלפה, וצבע אדום מעיד על תקלה קריטית שדורשת תיקון מיידי.
- ניקיון ותחזוקה: בודקים את רמת הניקיון של המטפים ואת ביצועי התחזוקה שלהם, כולל פירוק וניקוי במידת הצורך.
בעת בדיקת מטפים, נוהגים להשתמש במד תקן שמסייע באימות תקינותם ובבדיקת פרמטרים כמו לחץ, זרימת מים, טמפרטורה ועוד. כל זאת מתבצעת כחלק מתהליך תחזוקה מתמשך כדי לוודא שהמטפים תמיד יהיו זמינים לשימוש בכושר מלא ובצורה בטוחה.
מה נדרש לעשות לאחר סיום הבדיקה? מילוי טופס 2
לאחר בדיקת מטפים שמתבצעת ע”י גורם המוסמך לכך, אותו הגורם מתבקש למלא טופס המשמש לתיעוד בדיקה זו: “טופס 2: אישור תחזוקת מטפים מיטלטלים”, ומי שבוצעה בעבורו הבדיקה מתבקש לשלוח את הטופס מלא וחתום אל מוקד שירות ומידע עבור כבאות והצלה לישראל – מדור הגנה מאש. ניתן לשלוח אותו למייל tservice@102.gov.il
טופס 2 לשירותכם:
Powered By EmbedPress
ליצירת קשר,
מלאו פרטים ונחזור אליכם.
בדיקות נוספות ברמה השנתית עבור מבנים החייבים בשמירה על בטיחות אש ע”פ רמות הסיכון 1 ו-2
עבור עסקים ברמת סיכון 1, התקנים והתקנות החוקיים שנאכפים במהלך בדיקה שנתית כוללים בדרך כלל דרישות לבטיחות מבנים, בטיחות חשמל ועמידה בקודי אש. בנוסף, עסקים ברמה זו חייבים גם להוכיח עמידה בתקנות הבריאות והבטיחות, כגון אוורור נאות, תאורה ותברואה.
בנוסף על התקנות הללו, עבור עסקים ברמת סיכון 2, התקנים והתקנות החוקיים שנאכפים במהלך בדיקה שנתית כוללים בדרך כלל דרישות לבטיחות אש, תוכניות פינוי חירום ואחסון נאות של חומרים מסוכנים כגון מטפי כיבוי אש. בנוסף, עסקים אלה חייבים גם להבטיח שהמקום שלהם תורם לסביבת עבודה בטוחה, עם אוורור נאות.
טופס לבדיקת מטפים שנתית: אישור תקינות ציוד כיבוי אש – טופס מס’ 2:
אישור תקינות מטפים, או בשמו המקצועי – “אישור תקינות ציוד כיבוי – תחזוקה מטפים מיטלטלים – לפי ת”י 129 חלק 1” (טופס מס’ 2) הינו מסמך תיעוד והצהרה לכך שבוצעה בדיקת מטפים שנתית במבנה, וכי כל המטפים נבדקו היטב במספר ההיבטים הנחוצים הנכתבו לעיל, ונמצאים כתקינים.
הבדיקה השנתית תבוצע רק על ידי חברה המוסמכת לכך ע”י מת”י, ובסיום הבדיקה, הגורם המבצע אחראי למלא את טופס מס’ 2.
את המסמך טופס 2 ניתן להדפיס מהאתר הרשמי של גופי הממשל, תחת אזור הכבאות וההצלה לישראל, לחצו כאן למעבר לעמוד הרלוונטי.
חשיבות בדיקה שנתית של מטפים וציוד נוסף
החשיבות של בדיקת מטפים שנתית היא לוודא שהמטפים במצב עבודה תקין במקרה חירום. בדיקה זו מוודאת שכל רכיבי המטף פועלים כהלכה ושהוא נקי מכל חסימות. בנוסף, הוא מבטיח שהמטף תואם את כל הקודים והתקנות הרלוונטיים.
שמירה על תקינותו של ציוד הכיבוי במבנה – יכולה להציל חיים. מטפים נועדו לעזור לנו לכבות שריפות קטנות במהירות, לפני שהן מתפשטות והופכות למסוכנות יותר. להחזיק מטף תקין בבית, במשרד או באזור אחר יכול להיות קריטי להגנה על חיים ורכוש.
בדיקת מטף כיבוי אש יחיד, האם זה אפשרי?
כן, בדיקת מטף כיבוי יחיד הינה אפשרית, ואף יותר מכך, חברת מנע אש דוגלת במדיניות הדוקה בנושאי בטיחות אש: אם יש ספק – אין ספק. ולכן, אם יש ספק קטן שאחד ממטפי הכיבוי שלכם אינו תקין מסיבה כל שהי, אנו מזמינים אתכם להתייעץ איתנו.
מהם הסימנים למטף כיבוי לא תקין?
הסימנים של מטף לא תקין כוללים את הסיכה חסרה, הזרבובית סתומה, מד הלחץ המצביע על אי לחץ או שהצינור פגום. בנוסף, האבקה בתוך המטף צריכה להיות בצבע אפור אחיד ולא גושית או דהויה. במידה וקיים אחד מהסימנים הללו, חשוב להחליף מיד את המטף, או ליצור איתנו קשר כדי להחליפה בהקדם.
בדיקת מטפים חודשית – באופן עצאמי וליתר ביטחון.
מומלץ לבצע בדיקה ויזואלית חודשית של המטפים שלכם. בדיקה זו צריכה לכלול וידוא שהמטף נמצא במקום המיועד לו, הוראות ההפעלה קריאות, הידית, ידית ההפעלה והזרבובית נקיות מחסימה, והמטף אינו חסום, פגום או אכול. לפני בדיקת תקינות מטפים שכזו, חשוב לציין שבודק מטפים באופן עצמאי אינו בודק מוכשר ומוסמך לכך, ולכן יוכל לפספס ליקויים שעלולים להוביל להחלטות שגויות. אנו ממליצים להתייעץ עם מומחי בטיחות האש שלנו בכל צעד וצעד
עוד לא תיאמתם ביקורת מטפים שנתית?
אם עוד לא תיאמתם ביקורת מטפים שנתית, זה הזמן המתאים, אנו זמינים עבורכם בשעות הפעילות ובכל אמצעי יצירת הקשר, חברת מנע אש בע”מ.
חשוב לבצע בדיקה מקיפה של מספר היבטים, ע”י החברה מוסמכת לכך כמו חברת מנע אש וביקורת מטפים שנתית חייבת להבצע ע”פ תקן 129 חלק 1.