התקנת גלאי עשן עצמאי היא צעד חשוב בהבטחת ביטחון הבית. במאמר זה, אנו נדריך אתכם צעד אחר צעד כיצד להתקין גלאי עשן באופן עצמאי.
ראשית – מהו גלאי עשן?
גלאי עשן הוא מכשיר “גילוי אש” הנועד לאיתור וזיהוי עשן באוויר החלל במבנה, ובנוסף, הוא משמש כמערכת התראה מוקדמת במקרה של שריפה, ומאפשר לכם לפעול במהירות לכיבוי האש או לפנייה לכוחות ההצלה (ישנם מקרים בו הגלאי מעביר מידע לרכזת גילוי האש, אשר שולחת אות למערכת האזעקה ומערכות נוספות)
2 קבוצות של גלאי עשן באופן כללי – גלאי עצמאי, או גלאי המחובר לרכזת גילוי אש
ראשית כל, יש ישנם כמה עשרות סוגים של גלאי עשן. למרות זאת, ניתן לחלק אותם ל2: גלאים עצמאיים שאינם מחוברים לרכזת (כאלו שאין להם אינטגרציה למערכות אחרות). וכאלו שמחוברים לרכזת ובעלי אינטגרציה למערכות אחרות.
בואו נרחיב את הנושא: כפי שנאמר, ניתן לחלק את הגלאים ל2 סוגים או קבוצות של גלאים לגילוי אש ועשן.
גלאי עשן עצמאיים
הסוג הראשון, הנקרא גלאי עצמאי, המותקן באופן פשוט על ידי הדבקתו לקיר, ניתן להתקין אותו לבד, באופן עצמאי. הגלאי מפעיל אזעקה שיוצאת מתוכו ברגע שהוא מזהה סכנה, ובכך מתריע לסובבים על פרוץ עשן או שריפה. הגלאי לא מבצע פעולה נוספת.
גלאים אלו פועלים בעזרת סוללה, קיימים בשוק גלאים המחוברים לסוללת ליתיום, שמחזיקה כ10 שנים.
ישנו עוד סוג של גלאים הנקרא גלאי עשן עצמאי, רק שאותו לא ניתן להתקין באופן עצמאי, למרבה האירוניה. סוג של גלאים נקרא גם הוא “גלאי עשן עצמאי” , אך הוא מחובר לחשמל. וכמו הגלאי העצמאי הראשון, הוא גם מפעיל אזעקה באופן עצמאי בעת גילוי סכנה.
הגלאים העצמאיים המחוברים לחשמל בלבד – מותקנים ע”פ דרישות התקן הישראלי תקן 1220/5.
גלאי עשן המחוברים לרכזת גילוי אש
הקבוצה השניה של הגלאים, הם גלאים מורכבים יותר, ישנם גלאים שמחוברים לרכזת גילוי אש, הגלאים שמחוברים לרכזת מתוכננים ומוקצים במבנה על ידי מתכנן תוכניות בטיחות אש, ומותקנים לפי תקן 1220 חלק 3 ע”י מעבדה או חברה מוסמכת (כמו חברת מנע אש).
אחד מהדברים האופייניים לסוג הגלאים הזה, הוא שבעת גילוי סכנה, הם מעבירים את המידע לרכזת גילוי האש, שמפעילה מערכות נוספות שקיימות במבנה כמו מערכת האזעקה של הבניין (בניגוד לגלאי עצמאי המפעיל את האזעקה מתוכו בלבד). כל אחד מהסוגים מציע יתרונות וחסרונות שונים, והבחירה ביניהם תלויה בצרכים הספציפיים של המבנה.
למה צריך להתקין גלאי עשן? בטיחותית וחוקית (וגם דרישות החוק בנושא ע”פ תקן 1220 חלק 5)
התקנת גלאי עשן בבית יכולה להציל חיים. במקרה של שריפה, כל שנייה חשובה, והגילוי המוקדם של העשן יכול להפחית באופן משמעותי את הנזק.
בנוסף, לפי חלק 5 של תקן ישראלי 1220, קיימות הנחיות מדויקות לגבי התקנת גלאי עשן עצמאי (מהסוג המחובר לחשמל בלבד). תקן זה דורש למקם גלאי עשן עצמאיים שכאלה, בין בכל חדר בדירה לרבות חדר שינה, חדר אירוח או כל חדר אחר במבנה. בנוסף, הגלאי עצמו צריך להיות מחובר למקור חשמל עם מפסק חצי אוטומטי מופרד. התקן מציין שגלאי העשן העצמאי צריך להיות ממוקם במרחק של לפחות מטר אחד מחדרי המקלחת, או מפתח היציאה של מערכת מיזוג האוויר.
היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
לקבלת שירות,
השאירו פרטים ואנו ניצור איתכם קשר:
לקבלת שירות
השאירו פרטים, ואנו ניצור איתכם קשר:
מובילים את בטיחות האש בישראל
מובילים את בטיחות האש בישראל
לשיחת ייעוץ ללא עלות, השאירו פרטים.
לשיחת ייעוץ ללא עלות, השאירו פרטים:
איך להתקין גלאי עשן באופן עצמאי
ההתקנה של גלאי עשן באופן עצמאי היא תהליך פשוט שניתן לבצע באופן עצמאי. הנה השלבים:
- בחירת גלאי העומד בדרישות תקן 1220 חלק 5 – הינו התקן הישראלי בנושא, שנקבע ע”פ מכון התקנים. התייעצו עם איש מקצוע או חברה מנוסה בנושא, כמו חברת מנע אש, לפני רכישת גלאי עצמאי, וודאו כי הוא עומד בתקן המצוין לעיל.
- בחירת המיקום: הגלאי צריך להיות מותקן במקום המאפשר לו לגלות את העשן בצורה הטובה ביותר. מומלץ להתקין גלאי עשן בכל חדר במבנה (חדרים בהם ישנים) ובמסדרונות המובילים אליהם.
- התקנת הגלאי: לאחר שבחרתם את המיקום, תצטרכו להתקין את הגלאי על התקרה באופן אנכי, תוכלו לעשות זאת באמצעות מברגה, מברג פיליפס או דבק חזק, תלוי בסוג הגלאי.
- הפעלת הגלאי: לאחר ההתקנה, תצטרכו להפעיל את הגלאי על ידי הכנסת סוללות או חיבור לחשמל.
- בדיקת הגלאי: לאחר ההפעלה, תצטרכו לבדוק שהגלאי עובד כראוי. תוכלו לעשות זאת על ידי לחיצה על כפתור הבדיקה של הגלאי.
טיפים לשמירה על גלאי העשן
לאחר ההתקנה, חשוב לשמור על הגלאי ולוודא שהוא עובד באופן תקני. הנה כמה טיפים:
- בדיקה תקופתית: כל מערכת לכיבוי וגילוי אש, מוכרחה לעבור בדיקות תקופתיות, בדקו את הגלאי באופן תקופתי (לפחות פעם בחודש) כדי לוודא שהוא עדיין עובד.
- החלפת סוללות: החליפו את הסוללות של הגלאי לפחות פעם בשנה, או כאשר הגלאי מציין שהסוללה חלשה (אלא אם כן בחרתם גלאי בעל סוללה ל10 שנים) במקרה כזה, בדקו את תקינותו בתקופות המצוינות באריזתו המקורית, או בהנחיית חברת בטיחות אש (כמו חברת מנע אש)
- ניקוי: ניקוי הגלאי מעשן ואבק יכול לשפר את ביצועיו ולמנוע התראות שקריות.
בסיום, התקנת גלאי עשן היא צעד חשוב לשמירה על ביטחון הבית. עם המידע הנכון, תוכלו להתקין גלאי עשן באופן עצמאי ולשמור עליו באופן תקני.
בחירת גלאי העשן המתאים – בחירה ע”פ התקן בלבד
לא כל גלאי עשן זהה, וחשוב לבחור את הגלאי המתאים לצרכים שלכם. ישנם גלאים שונים בשוק, כולל גלאים אופטיים, וגלאים בעלי יוניזציה, וכן גלאים שמשלבים שני הטכנולוגיות. כל סוג מגילה סוגים שונים של שריפות, ולכן ייתכן שתרצו לשקול להתקין מספר גלאים שונים בבית.
בכל אופן – נדרש לבחור גלאי העומד בדרישות תקן 1220 חלק 5 בלבד, זאת כדיי לעמוד בדרישות מכון התקנים הישראלי. מכון התקנים הינו גוף מנוסה ומוסמך ביצירת תקנים שנועדו לשמור על חיינו ועל ביטחוננו ברמה הגבוהה ביותר, מלבד העילה החוקית למלא את תקניו, יש בכך גם חשיבות להצלת חיים בכל נושא בטיחות האש וגילוי העשן.
היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
לקבלת שירות,
השאירו פרטים ואנו ניצור איתכם קשר:
לקבלת שירות
השאירו פרטים, ואנו ניצור איתכם קשר:
מובילים את בטיחות האש בישראל
מובילים את בטיחות האש בישראל
לשיחת ייעוץ ללא עלות, השאירו פרטים.
לשיחת ייעוץ ללא עלות, השאירו פרטים: