מחפשים ביקורת ספציפית?
מהי ביקורת כיבוי אש? ישנן מספר בדיקות ותחזוקות.
ביקורת כיבוי אש זה מושג כללי מאוד, זאת מכיוון שהוא מתפצל למספר בדיקות שונות.
תקנים מרכזיים בתחום בטיחות האש המחייבים בדיקות/ביקורות בטיחות אש:
התקנים הישראליים הקשורים לבדיקות וביקורות תקופתיות הקשורות בנושא בטיחות אש נועד להבטיח את היעילות והבטיחות של מערכות כיבוי אש. התקנים אלו מסדירים את תדירות הבדיקות, את היקף הבדיקות ואת הגורם המבצע את הבדיקות. הבדיקות מתוכננות על מנת לזהות פגמים במערכות כיבוי אש ולתקן אותם לפני שהם עלולים להוביל לאירוע חירום. התקנים אלו חיוניים לשמירה על בטיחות הציבור והרכוש מפני דליקות.
להלן התקנים המרכזיים:
- תקן 1220 חלק 11: תחזוקה וביקורת מערכות גילוי אש
- תקן 129 חלק 1: תחזוקה וביקורת של מטפים מיטלטלים
- תקן 1928: תחזוקה וביקורת מערכות כיבוי אש במים

היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
התקנים אלו מגדירים את הדרישות הבסיסיות לבדיקות וביקורות תקופתיות של מערכות כיבוי אש. עם זאת, ייתכן שיהיה צורך לבצע בדיקות נוספות בהתאם לתנאי האתר או לסוגי המערכות המותקנות. חשוב להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך כדי לקבוע את תדירות הבדיקות הדרושה ואת היקף הבדיקות.
הבדיקות והביקורות הן חלק חשוב משגרת תחזוקת מערכות כיבוי אש. על ידי ביצוע הבדיקות בהתאם לתקנים, ניתן להבטיח את היעילות והבטיחות של מערכות אלו ולהפחית את הסיכון לאירועי חירום.
בדיקות אלו, מתייחסות לספקטרום רחב של נושאים, ובכך, מקיפות את כל נושאי בטיחות האש שיש לבדוק במבנה פרטי או עסקי בדרגות הסיכון 1 ו-2.
כל הבדיקות נאכפות ע”י תקנים ישראליים ותקנים מיובאים שתורגמו ונערכו. האחראי על התקנים בישראל הינו מכון התקנים הישראלי, בראשי התיבות מת”י, בנוסף, התקנים מתייחסים גם לדרישות נציבות הכבאות.

היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
בכל מבנה קיימות בדיקות שונות – בהתאם למערכות הקיימות.
לכל מבנה קיימות בדיקות שונות, זאת בהתאם לרמת הסיכון וסוג המערכות המותקנות.
ישנו מנעד רחב של מערכות בטיחות אש, לדוגמה, כמו מערכת כיבוי אש רטובות, למנדפים, מערכת PRE ACTION, ועוד. זאת כאשר בכל מבנה מותקנות מערכות שונות בהתאם לצרכי בטיחות האש שלו, וכיוצא מכך, לכל מערכת קיימת בדיקה שונה.
סוגי בדיקות בטיחות אש בעסק:
את ביקורת כיבוי האש התקופתית ניתן לחלק לשתי סוגים של בדיקות: בדיקות ציוד כיבוי אש, ובדיקות מערכות כיבוי אש וגילוי עשן.
בדיקות ציוד כיבוי אש:
בדיקות אלו מתמקדות רק בציוד כיבוי אש כמו מטפים, גלגלונים על פי תקן 2206, ארונות כיבוי אש וציוד נוסף. במסגרת ביקורת ציוד כיבוי אש, קיימות בדיקות שונות:
בדיקת מטפים שנתית: אישור תקינות ציוד כיבוי אש – טופס מס’ 2:
אישור תקינות מטפים, או בשמו המקצועי – “אישור תקינות ציוד כיבוי – תחזוקה מטפים מיטלטלים – לפי ת”י 129 חלק 1” (טופס מס’ 2) הינו מסמך תיעוד והצהרה לכך שבוצעה בדיקת מטפים שנתית במבנה, וכי כל המטפים נבדקו היטב במספר ההיבטים הנחוצים הנכתבו לעיל, ונמצאים כתקינים.
חשוב לציין, ישנן בדיקות שאינן פורמליות, כמו בדיקת מטפים חודשית, שמומלץ לבצע באופן עצמאי, ניתן לקרוא על כך בהרחבה בלחיצה כאן:
בדיקת ציוד גלגלונים וזרנוקים לכיבוי אש – טופס מס’ 1:
טופס מס’ 1 משמש לאישור תקינות ציוד כיבוי גלגלונים – לפי ת”י 2206 חלק 2, ולאישור תקינות ציוד וצינורות כיבוי אש לפי ת”י 365 חלק 3. מידע נוסף בהמשך.

היי כאן ניר, מתי נוח שאחזור אליך?
היי כאן ניר,
מתי נוח שאחזור אליך?
בדיקות תקופתיות למערכות בטיחות אש:
יש לבדוק את מערכות כיבוי האש ומערכות גילוי העשן שלכם לפחות פעם או פעמיים בשנה, זאת בהתאם לרמת הסיכון ולהנחיות נציבות כיבוי האש הארצית.
כשמדובר במערכות בטיחות אש מסוג כיבוי אש וגילוי עשן, ישנן כמה סוגי בדיקות שנדרש לבצע, ולמלא את הטפסים המשויכים אליהן. זאת בהתאם לסוג המערכת המותקן במבנה. סוגי הבדיקות הן:
בדיקת מערכת ספרינקלרים – אישור תקינות מערכת אוטומטית לכיבוי אש ת”י 1928 הכולל בקרה, בדיקה, ותחזוקה.
ע”פ טופס 7 בבדיקה שכזו, מחוביים בבדיקת לחץ המים, הכיסוי וקצב הזרימה, סתימות, נזילות ופגמים. ושכן מערכת הספרינקלרים תקינה ומוכנה לפעילות בעת הצורך.
טופס 9 – אישור תקינות מערכת כיבוי אש במנדפים ת”י 5356 חלק 1-2
בדיקת מערכות גילוי אש (טופס מס 4′):
ע”פ טופס מס’ 4, המשמש כטופס לדיווח לשירותי הכבאות/לחברת ביטוח בהתאם לנספח ג’ לתקן הישראלי ת”י 1220 חלק 11 מערכות גילוי אש: תחזוקה – מערכות גילוי אש חייבות לעבור בדיקות כמו רגישות, דיוק, זמן תגובה ובדיקות אינטגרציה, כדי לוודא שהן פועלות בצורה נכונה ובטוחה. בדיקות אלו מודדות את יכולת המערכת לזהות שריפות, דיוק, זמן תגובה ועוד.
בדיקת אינטגרציה למערכות כיבוי אש וגילוי עשן (הוראה 536):
בדיקה זו מתקיימת ע”פ הוראה מס’ 536, שמורה על ביצוע בדיקת אינטגרציה, שנועדה לבדוק תאימות של מערכות למערכות אחרות. זוהי בדיקה מקיפה המתבצעת על מנת לוודא שרכיבי המערכת פועלים יחד כמצופה.
למידע נוסף ומקיף אודות בדיקת מערכות בטיחות אש, יש ללחוץ כאן:
מידע על בדיקת מערכות בטיחות אש
אנו חברה מוסמכת לביצוע כל הבדיקות
חברת מנע אש הנה חברה מוסמכת לביצוע בדיקות בטיחות אש, בעלת כל ההסמכות, ההיתרים והתעודות לעסוק באחד מהתחומים הרגישים ביותר בתעשייה, והיא עושה זאת במטרה להציל חיים.
נשמח לעמוד לשירותכם תמיד בטלפון 03-556-5150
*גילוי נאות: מנע אש פועלת במטרה לספק לכם את המידע הטוב ביותר בנוגע לתחום בטיחות האש, לכן חשוב לנו לציין כי ישנן בדיקות נוספות הנדרשות לביצוע שלא כתובות כאן לעת עתה ויכתבו בהמשך.