אם עוד לא הצצתם במרכז המידע בנושא ספרינקלרים שלנו, אתם מוזמנים להכנס אליו (מרכז המידע בנושא ספרינקלרים). שם תוכלו למצוא את המידע המקיף ביותר ברחבי האינטרנט לשנת 2024 אודות ספרינקלרים. זאת כשירות לציבור, ולכל מי שנדרש בהתקנת ספרינקלרים ע”פ התקן הישראלי, תקן 1596.
ספרינקלרים היא מערכת חובה ב-99% מהדירות החדשות בישראל ע”פ תקן 1596, מתוקף סכנות בטיחות אש שונות בשיטות הבנייה החדשות של שנות ה-2000.
הכירו את תקן 1596
תקן 1596 מתייחס גם לחשיבות הרבה והדרישה המחייבת להתקנת ספרינקלרים בדירות חדשות.
ע”פ תקן 1596, התקנת ספרינקלרים בדירה חדשה היא חובה ב-99% מהדירות החדשות בישראל. זאת מכיוון שאופן הבניה החדשני של היום, מתאפיין בצרכים המצריכים שמירה על בטיחות אש, למשל:
אכלוס גבוה ברבי קומות
הבנייה החדשה כבר אינה מסתפקת במבנים של 4 קומות עם 4 דרות בכל קומה. אלא במבנים שמתחילים מ-8 קומות ו-4 דירות בכל קומה, מה שמכפיל את מספר הדיירים בבניין. במצב זה, האכלוס הוא גבוה, ומתפרס על שטח רב, דבר זה מצריך הערכות חדשה מבחינת בטיחות אש.
למה אכלוס אנושי רב הוא נושא קריטי בבטיחות אש?
אכלוס אנושי מרובה הוא נושא חשוב בבטיחות אש. ככל שכמות האנשים במבנה עולה, כך רמת הסיכון בחיי אדם רבים יותר עולה, ויש לכן השלכות נוספות. דרישות בטיחות האש מגיעות מתוך קריטריונים של בטיחות מירבית בעת שריפה, כגון:
זמן ההתפנות הקיים במבנה בעת שריפה.
הרציונל המנחה, אומר כי ככל שיש יותר אנשים במבנה, כך גם זמן ההתפנות שלהם עולה.
בניין רב קומות הוא שטח סבוך יותר בעת שריפה:
ככל שהבניין גבוה יותר, הוא מהווה כשטח סבוך יותר אשר קשה להתפנות ממנו בזמן שריפה, במיוחד בקומות העליונות (בהתחשב בכך שבזמן שריפה אסור להשתמש במעלית).
סיכום סכנות ברבי קומות
כפי שניתן להבין, ככל שהמבנה מרובה יותר בקומות, חדרים, ומאוכלסים, כך זמן ההתפנות מהמבנה יתארך בעת שריפה אפשרית באחת הדירות או החדרים.
איסור שימוש במעלית בעת שריפה
חשוב לציין שבעת שריפה, הוראות הרשות הארצית לכבאות והצלה אוסרות להשתמש במעלית, עקב קצר חשמלי פוטנציאלי, מה שיכול לגרום לנפילת המעלית ומוות טראגי, חלילה וחס.
לכן, כאשר פורצת שריפה בבניין בו קיימות 6 קומות ויותר, זמן ההתפנות הינו ארוך, והפינוי יכול להתקל בסיבוכים עקב מחסומי אש.
חובת התקנת ספרינקלרים בדירות מגורים:
התקנת ספרינקלרים בכל דירה חדשה במבנים העונים לקריטריוני תקן 1596, הינם בגדר חובה. הן מחובת התקן והחוק, והן מטעם שמירה על בטיחות האש והצלת החיים, והסכנות האורבות.
קריטריוני תקן 1596 להתקנת ספרינקלרים במבני מגורים/דירות.
תקן ישראלי 1596 שאומץ ע”י מכון התקנים הישראלי בהשראת תקן “NFPA 13”, של האיגוד הלאומי הראשי לבטיחות אש, מתווה את הדרישות להתקנת ספרינקלרים בדירה חדשה, ומחייב כל דירה/מבנה מגורים העונה על דרישות אלו להתקין ספרינקלרים (ולדאוג לתחזוקתם ע”פ תקן ישראלי 1928).
- בנייני מגורים שגובהם עולה על 29 מטר.
- בנייני מגורים בעלי 6 קומות ומעלה.
- מבנים חדשים שנבנו לאחר שנת 2001
- בניינים שעברו שיפוץ תמ”א 38
על מי חלה האחריות להתקנה?
האחריות להתקנת ספרינקלרים בכל דירה חדשה, חלה על החברה אשר יזמה את הבניה/שיפוץ תמ”א 38.
אם רכשתם דירה חדשה והבחנתם כי המבנה שלכם עומד בקריטריונים אך לא הותקנו בו ספרינקלרים, דווחו על כך מיד ליזם הבניה/הגורם הישיר ממנו נקנתה הדירה. מדובר בליקוי בטיחות חמור, אשר משמעו היא כי המבנה שלכם אינו עומד בקריטריוני קבלת היתר איכלוס מבנים, וכי הוא לא מוגן באופן המיטבי מפני סכנות בטיחות אש.
כמה ספרינקלרים צריכים להיות בדירה?
לרוב, ע”פ תקן 1596, נדרש להימצא לפחות ספרינקלר אחד על כל דירה חדשה. אלא אם כן תוכנית בטיחות האש מורה אחרת.
ספרינקלרים הם המענה הראשוני והאוטומטי במבנה
פינוי דירות מגורים בעת שריפה, הוכיח את עצמו כמורכב מאוד במקרים מסויימים כאשר האשר מתלקחת. הפינוי יכול להיות מורכב כאשר הוא נתקל בסיבוכים עקב מחסומי אש ב. במבנה, לעיתים, כאשר האשר מתלקחת – צוות של מכבי אש המוזעק למקום יפנה את הנמצאים במקום דרך החלון, מה שמוכיח כמה מורכב הנושא.
לכן, חשוב שיהיה מענה ראשוני ואוטומטי, אשר ישתלט על השיריפה או יצמצם את גודל נזקיה, לפחות עד שמכבי האש מגיעים. המענה האוטומטי הזה הוא מערכת הספרינקלרים המותקנת במבנה, ובכל דירה.
איזו אילו מערכות בטיחות אש נדרשות למבנה מגורים?
ראשית כל, מערכת ספרינקלרים, כמעט לרוב, מחוברת ומתואמת לרכזת גילוי אש, רכזת זו היא חלק מרכזי במערך בטיחות האש במבנה. חשוב שזו תהיה רכזת גילוי אש אנלוגית, רכזת זו, תפקידה לנהל את מערך בטיחות האש:
- איתור וניטור מדויק של הדירה הספציפית: רכזת גילוי אש לאתר את המיקום המדויק של השריפה במבנה.
- התרעה על כך לקוחות הביטחון: לאחר שהרכזת מאתרת את הדירה הספציפית בה פורצת השריפה – היא.
לכן, חשוב שהספרינקלרים בבביין הדירות יהיה מחוברים לרכזת גילוי אש, הכוללת גלאים.
לסיכום:
ספרינקלרים בדירה חדשה, הם בגדר חובה ב-99% מהמבנים בישראל, ובמבנים העומדים בקריטריונים של התקן הישראלי 1596.
ע”פ תקן זה, חייב להימצא לפחות ספרינקלר אחד על כל דירה, בהתאם לתוכנית בטיחות האש במבנה. הנושאים באחריות להימצאותם של ספרינקלרים בבנייני מגורים הם יזמי הבניה של אותו הפרויקט.
תפקידם של הספרינקלרים הוא לספק את המענה הראשוני לסכנות מסוג שריפה במבנה. במקרה של שריפה, יש להשמע להוראות בטיחות האש שמורות להתפונות מהמבנה כמה שיותר מהר דרך מדרגות המילוט ולא מהמעלית, ולהזעיק את מכבי האש מהר ככל האפשר. אם מתאפשר, יש להשתמש גם באמצעי כיבוי ידניים הנמצאים בבניין לרבות זרנוקי כיבוי אש ומטפים.